Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

KissPál Szabolcs: Szakadék-Lelet

  2B Galéria Ráday utca 47
Budapest, 1092
   

Emlék, mű, emlékmű: kortárs művészet és emlékezetpolitika
Az Eleven Emlékmű és a 2B Galéria közös programsorozata 2018. január 23 -tól február 15-ig.

Sorozatunk első eseményén KissPál Szabolcs ismerteti nagy feltűnést keltett Trilógia című projektjét, amelynek utolsó eleme az a Szakadék-Lelet címet viselő kiállítás, amely a legutóbbi OFF-biennálé keretében 2017 októberében a Politikatörténeti Intézetben került megrendezésre. A művész egy valós szereplők köré kitalált szerelmi történet keretében a két világháború közötti és a mai Magyarországon hatékonyan működő szélsőjobb kultuszképzés mechanizmusait vizsgálja képzelt és valódi tárgyi rekvizitumok, úgymond “régészeti leletek” feltárása és csoportosítása révén – tragikus megrendülést vegyítve maró gúnnyal. A vetített képes előadás után a művésszel a történeti emlékezet és kortárs művészet kapcsolódási pontjairól, a “politikai művészet” értelméről, továbbá a szellemi ellenállás mai kilátásairól beszélgetünk. Házigazda Rényi András

Az Eleven Emlékmű (EE) létrejötténél 2014 márciusában kortárs képzőművészek – Jovánovics György, Kicsiny Balázs, KissPál Szabolcs, Nemes Csaba – is bábáskodtak, majd hamarosan számos alkotó (Eperjesi Ágnes, Tarr Hajnalka) csatlakozott hozzá, ill. alkalmi szerepet vállalt (Borsos Lőrinc és Borsos Lilla, stb.) demonstrációink kreatív tervezésében és kivitelezésében, vagy meghívott vendégként (Monhor Viktória, Esterházy Marcell) jött el eleven körbe. Az EE projekt hivatalos programjává vált az első Off Biennálénak, több külföldi kiadványban is a „részvételi művészet” egyik kortárs példájaként hivatkoztak rá. Mivel az EE civil közösségét túlnyomórészt nem művészek alkotják, projektünk kiváló terepet nyújt művészek és nem-művészek közös együtt-gondolkodására olyan égető kérdésekben, mint nemzeti közösség, társadalmi emlékezet és a művészet politikai felelőssége. Ennek jegyében – a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatásával – háromhetes programsorozatot szervezünk a 2B Galériában, amelynek keretében többek között KIsspál Szabolcs, Eperjesi Ágnes és Nemes Csaba lesz beszélgetőkörünk vendége.

Az eseménysorozat tervezett programja a következő:
2018.01.23 Kisspál Szabolcs,
2018.01.25 Boross Géza családtörténet,
2018.01.30 Eperjesi Ágnes
2018.02.01 Nemes Csaba
2018.02.08 Sárosdi Lilla
2018.02.13 Saád József családtörténet
2018.02.15 Kálmán Zsuzsanna családtörténet

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Az Eleven Emlékmű csoportot a Szabadság téri, német megszállási emlékmű elleni tiltakozás hívta életre. A csoport első flashmobja során a Szabadság téri emlékmű kijelölt helyszínére köveket, mécseseket, emléktárgyakat, valamint két fehér széket helyezett el. A székek a társadalmi párbeszéd szükségességét szimbolizálják. Később, amikor elkezdődött az emlékmű építése, a csoport 12 fehér széket tett ki a térre és elindította azt a beszélgetésfolyamot, amely azóta is rendületlenül tart. Kezdetben főleg a történelmi emlékezet és a társadalmi felelősség kérdéseiről beszéltünk, később – a székek és a résztvevők számával – a témák köre is bővült.

Az elmúlt három évben minden fontos társadalmi kérdés szóba került. A beszélgetésekhez szakértő vendégeket hívtunk/hívunk, akik témafelvetéssel indítják el a diszkusszív folyamatot. A Szabadság téren folyó beszélgetések nyilvánosak, azokba bárki bekapcsolódhat. Az általános hozzáférés garantálja a vita spontaneitását, elevenségét és sokoldalúságát. A nyilvános térben alkalom nyílik olyan emberek találkozására, akik egyébként egymástól társadalmilag teljesen elszigetelten élnek. Márpedig a vélemények elmozdulására – amire a társadalmi változáshoz szükség van –, csak a különböző csoportok, kapcsolathálózatok érintkezési pontjain van esély. Ezeken a metszéspontokon természetesen feszültségek is adódnak, ezért a beszélgetéseket egyszerű moderációs szabályokkal igyekszünk mederben tartani.

A beszélgetést a demokratikus közösségi elvek szerint moderátor vezeti. (Bárki, aki jelentkezik, szót kaphat és a megszólalásra a jelentkezők sorrendjében kerül sor. A résztvevők kinyilváníthatják véleményüket kézjelzésekkel is, amiket a beszélgetés előtt egyeztetnek.)

A beszélgetés helyszíne akadálymentesen megközelíthető. Mivel szabadtéren van, az időjárásnak megfelelő öltözködés javasolt. Mellékhelyiség a közelben több vendéglátóipari egységben elérhető.

Rossz idő esetén az esemény meghirdetésében jelezzük az eltérő helyszínt. Téli időszakban az esemény egy zárt, fűthető Eleven pavilonban, az Emlékmű közvetlen közelében, a szökőkút előtti téren zajlik.

Az eseményen hang-, videó- és képfelvétel készülhet. A hangfelvétel eléréséhez kérjük írjon az alábbi email címre: [email protected]

A beszélgetéseink végén adománygyűjtés folyik a technikai eszközök pótlása és az Eleven Emlékmű fenntartása érdekében.

Tovább az esemény oldalára »