Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Királyi Akadémia – Scheuring Kata kamaraelőadása

   

Scheuring Kata Budapest egyik legerősebb gimnáziumában, irodalom-francia fakultáción tanult, és már az érettségi évében járt, mikor eldöntötte, hogy zenei pályára lép. 2011-ben első díjat nyert a Bántai Vilmos Fuvolaversenyen, itt hallotta őt játszani Gyöngyössy Zoltán, aki elismerően nyilatkozott játékáról, és fél év múlva fel is vette őt zeneakadémiai osztályába. Egyetemi évei alatt több hazai és külföldi versenyen szerepelt sikerrel: 2013-ban a kijevi V. S. Antonov Nemzetközi Fuvolaversenyen 3. díjat, a szerbiai Anton Eberst Versenyen 2. díjat és közönségdíjat, 2015-ben a romániai Gheorghe Dima Nemzetközi Fuvolaversenyen 2. díjat, 2016-ban a müncheni Nemzetközi Theobald Böhm Versenyen 4. díjat nyert. Nagy hangsúllyal szerepelnek repertoárján 20. századi művek, és különösen vonzza a francia zene. Szólistaként és olyan nemzetközi zenekari projektek résztvevőjeként, mint az EUYO vagy az EUphony zenekarok turnéja, Európa számos országában koncertezett. Hallhatta őt a közönség többek között Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban és Svédországban is. A finn Sibelius Akadémián az Erasmus program keretein belül fél évig Petri Alanko osztályában tanult, Helsinkiben önálló szólóestet is adott. 2016 decemberében a Zeneakadémia Nagytermében Takács-Nagy Gábor vezényletével, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának szólistájaként MozartG-dúr fuvolaversenyével lépett színpadra. Legyen szó egy szólóestről, kamara vagy zenekari koncertről, a fuvolaművésznő mindig aktívan keresi az új kihívásokat.

Műsor:

Poulenc: Szonáta

Hindemith: 8 stücke für flöte alleinTaktakishvili: Szonáta

Dohnányi:ÁriaDutilleux: Szonatina

Közreműködik: Kovács Gergely (zongora)

2017-ben sikerrel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, és felvételt nyert a Master képzésre, amit Némethy Attila és Réti Balázs irányításával végez.
2016-ban debütáló koncertet adott Izraelben, majd 2017-ben a barcelonai Maria Canals Nemzetközi Zongoraverseny különdíjaként koncertezett Barcelonában.
2015-ben a Nemzetközi Paloma O’Shea Zongoraversenyen a legjobb húsz közé jutott Spanyolországban, Santanderben, a World Piano Teachers Association nemzetközi zongoraversenyén nagydíjas lett.
A Zeneakadémia előkészítő osztályában eltöltött hét év után sikerrel felvételizett az egyetemre, ahol 2014 szeptemberében megkezdte felsőfokú tanulmányait, tanárai Nádor György és Eckhardt Gábor. 2014 nyarán a meghívásos Donaufest zongoraversenyen második díjat nyert Ulm-ban, Németországban.
Több neves alapítványnak ösztöndíjasa, a MOL Európa Alapítvány háromszor, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre kétszer választotta ösztöndíjasai közé. A MOL Alapítvány rendezésében számtalan koncerten játszott Magyarországon Érdi Tamással és a többi díjazottal közösen.
A 2013-as, és a 2016-os Weiner Leó Országos kamarazenei versenyen is harmadik díjat nyert hegedű-zongora kategóriában. Kamarazenei mesterei Gulyás Márta és Fülei Balázs, de megfordult Kelemen Barnabás, Takács-Nagy Gábor és Keller András óráin is.
Repertoárja a szóló irodalom mellett a kamaraművek széles skáláját is magába foglalja. Rendszeresen játszik különféle formációkban. Együtt léphetett fel Fülei Balázs és Érdi Tamás zongoraművészekkel.
2012 óta minden évben György Ádám zongoraművész ösztöndíjasa, Kastély Akadémiájának rendszeres résztvevője.
Tizennyolc éves kora óta aktív résztvevője a hazai és nemzetközi koncertéletnek. Fellépett Hollandiában, Belgiumban, Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában, Olaszországban, Erdélyben és Indonéziában. Rendszeres résztvevője jeles tanárok mesterkurzusainak, mint Rohmann Imre, Nagy Péter, Mikhail Voskresensky, Benjamin Loh, Neil Rutman és Kocsis Zoltán.
2013-ban az olaszországi Pietro Argento Nemzetközi Zongoraverseny első díjasa lett, majd elnyerte a Gundel Művészeti Díjat is.
Miután családjával Budapestre költözött, megkezdte tanulmányait a Zeneakadémián. Néhány év tanulás után 2010-ben harmadik díjat nyert a Szerbiában, Újvidéken megrendezett Isidor Bajic Nemzetközi Zongoraversenyen, majd 2011-ben 5. díjat a fiataloknak rendezett Nemzetközi Liszt Zongoraversenyen, Weimarban.
Kilenc évesen, fél év zongorázás után megnyerte a Békés Megyei Zongoraversenyt, majd több hazai versenyen is díjazott lett. Szerepelt a Magyar Rádióban, majd tizenkét évesen az Országos Nyíregyházi Zongoraverseny Nagydíjasa lett. Ezzel egy időben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek Osztályába, ahol Keveházi Gyöngyi és Eckhardt Gábor vették szárnyaik alá.
Békéscsabán született, s bár nem zenész családban, zongoratanár nagymamája hamar a zene világába kalauzolta. A zongora mellé azonban egészen későn, nyolc évesen volt hajlandó leülni, miután a békéscsabai zeneiskola tanulója lett. Hamar a lételeme lett a zenélés, és a zongora, mely mellől ezután fel sem szeretett volna állni.

Tovább az esemény oldalára »