Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kiállításmegnyitó: Holokauszt a képregényekben

  Izraeli Kulturális Intézet Paulay Ede utca 1
Budapest, 1061 Magyarország
   

A kiállítás a Holokauszt képregények legmeghatározóbb műveiből mutat be egy nemzetközi válogatást, Miriam Katin, Rutu Modan, Ernie Colón, Sid Jacobson és Michel Kichka műveiből szemezgetve. A kiállítás megnyitója június 22-én hétfőn 18:00 órakor kezdődik az Izraeli Kuturális Intézetben. A kiállítást megnyitja: Szép Eszter, képregénykutató (ELTE), a Magyar Képregényszövetség ügyvivője.

Az alkotókról röviden:

RUTU MODAN
Rutu Modan számtalan díjat nyert Izraelben és külföldön egyaránt. “A tulajdon” című műve – mely egyszerre jelent meg héberül és angolul – Mica, a fiatal izraeli nő varsói útját meséli el, amelyre nagymamájával, Reginával vállalkoznak. Az út célja, hogy visszaszerezzék hajdani lakásukat, amely Regina családjának tulajdonában volt mielőtt elhagyták Lengyelországot a náci megszállás miatt.

MICHEL KICHKA
A belga születésű Michel Kichka 2013 májusában adta ki első teljes képregényét “Második generáció: dolgok, amelyeket sosem mondtam apámnak” címmel, amely egy lefegyverzően személyes feltáró utazás egy holokauszt túlélő melletti életbe. Kichka apja tizenegy koncentrációs tábor túlélése után kezdett új életet, de az évek hosszú hallgatása és a háború során átéltek tragikus hatást gyakoroltak családjára. A hallgatás árnyékában töltött hosszú évek után Michel Kichka végül képregényén keresztül szembenézett apja múltjával.

MIRIAM KATIN
Miriam Katin a II. világháború elején született Magyarországon. Első könyve, a „Magunk vagyunk”, amely anyjával a vidéki Magyarországon való bujkálásának történetét meséli el , 2006-ban jelent meg. Az ezt követő években több díjat is elnyert, többek között a Grand Prix de la Critique-t (2008) és a 2007-es san diegoi Com-Con Inkpot díját. Katin második könyve, az “Elengedés”, fontos összegzője a trauma számtalan és sokszor észrevétlen hatásának mind a túlélők, mind a másod-és harmadgenerációs leszármazottak életére nézve.

SID JACOBSON & ERNIE COLÓN
Jacobson és Colón először 2006-ban dolgozott együtt a 9/11 Riport képregény változatán. Következő együttműködésük Che Guevara életének képregény adaptációja volt, majd a közös munka következő gyümölcse az Anne Frank: A hivatalos életrajz képregény átirata lett. Sid Jacobson és Ernie Colón együttes erővel megalkották az eddig megjelent legkimerítőbb és legalaposabb Anne Frank életrajzot grafikus formában, az Anne Frank Ház megkérdőjelezhetetlen szaktekintélyének, és az általuk biztosított archív anyagoknak és szakértelemnek segítségével.

Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS