Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kiállítás Jeruzsálemben a budapesti „zsidó negyed”-ről – 585,000 m2

   


2017. október 2-án 17 órakor, a jeruzsálemi Hamachtarot múzeumban 585.000 m2 címmel nyílik a budapesti zsidó negyed múltját és jelenét bemutató multimédia kiállítás, ami egészen november 16-áig várja szeretetettel az érdeklődőket.
A nem hivatalos Facebook oldal:
www.facebook.com/events/143669696236569/?ref=br_rs
A tárlat a VII. kerület ikonikus terein keresztül mutatja be a zsidó negyed történetét, a második világháborút megelőző időszaktól egészen napjainkig. Az 585,000 m2 című kiállítás a VII. kerületi zsidó negyed kilenc szimbolikus terének segítségével teremt dialógust múlt és jelen között, s tárja fel a negyed történetét, annak állandó változásait és a változásokban álló állandóságát, a második világháborút megelőző időszaktól kezdve egészen napjainkig. A cím a zsidó negyed alapterületére utal, arra a sűrű városi közegre, melyet átitat az urbánus kultúra, a vallási újjáéledés és a közösségi élet. A kiállítás középpontjában álló épületek a zsidó élet három alapvető, kultikus terét szimbolizálják: a szakrális, a közösségi és az organikus kisvállalkozásokat. Az épületek létére és funkcióira egy-egy videó reflektál, melyek változatos technikai megoldásokkal, hol absztrakt, hol direkt módon ragadják meg mindazokat a történeteket, melyeket a negyed falai magukban hordoznak. A tárlat az ikonikus terület történelemformáló szerepére is felhívja a figyelmet úgy, hogy egyszerre közvetít a múlt és a jelen, a történelem és a művészet, valamint a művész és a társadalom között. A zsidó negyed sokszínűségét tükrözik a közreműködő művészek által használt művészeti stratégiák. A személyes történetek ugyanúgy megjelennek ezekben a vizuális alkotásokban, mint a kollektív kulturális emlékezet darabjai. A kiállításnak művészeti, történeti és technikai szempontból is több rétege van. Az archív fotók, Szombat Éva kortárs felvételei, a konceptuális videó munkák és Kalotás Csaba a negyed hangulatát megidéző zenei kompozíciója mind a negyedbe invitálják a látogatókat, hogy megismerjék az egyes terek izgalmas, különleges szintről szintre építkező portréit. Ezek a rétegek mutatják meg az új generáció útját a múlt el- és befogadásában. Az elmúlt évtizedben hatalmas átalakulást megélt Zsidónegyed – mely ma Budapest egyik legfontosabb kulturális viszonyítási pontja – egy egész generáció, köztük a felkért művészek karakterét és identitását is formálta, alakította az elmúlt időszakban.
Résztvevő művészek: Flohr Zsuzsi (Mikve), Szemző Zsófia (Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga), Szirmai Márton (Kisüzem), Halász Dániel (Fészek Művész Klub), Illés István (Wesselényi utcai Iskola), Csordás Levente partnerségben az Airplan X Kickass Factory-val (Orczy-ház, Madách Ház), Varju Tóth Balázs (Átjáróházak), Csiszár Mátyás (LUMEN), Kopasz Milán (Kőleves) valamint Kalotás Csaba (zene) és Szombat Éva (fotó).
Kurátorok: Ausztrics Andrea és Vadász Zita
 

Cím:
www.google.hu/maps/place/Underground+Prisoners+Museum/@31.7817523,35.2241424,15z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0xd780312062a22bd3!8m2!3d31.7817523!4d35.2241424

Tovább az esemény oldalára »