Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kiállítás: Ha az lehetek, aki vagyok (Anne Frank)

  Izraeli Kulturális Intézet Paulay Ede utca 1
Budapest, 1061 Magyarország
 

A náci antiszemitizmus a holokauszthoz, hatmillió zsidó férfi, nő és gyermek meggyilkolásához vezetett. Anne Frank egy volt közülük. Az amszterdami Anne Frank Ház legújabb, egyedülálló vándorkiállítása az Izraeli Kulturális Intézetben.

“Tudom mit akarok, van célom, véleményem, hitem és szerelmem.

Csak akkor nyugszom meg, ha az lehetek, aki vagyok.”

Ezeket a szavakat Anne Frank jegyezte le naplójába 1944. április 11-én. Amikor ezt írta, már két éve bujkálni kényszerült amszterdami rejtekhelyén. Javában zajlott a második világháború; Hollandia 1940 májusától német megszállás alatt állt. Anne szüleivel és testvérével a Hátsó traktusban, édesapja vállalkozásának nem használt részében keresett menedéket, hogy a nácik ne ejthessék foglyul őket.

A nácik szemében Anne csak egy „zsidó” volt. Faji törvények alapján állapították meg, ki zsidó és ki nem, megtagadva ezzel az élethez való jogukat. A náci antiszemitizmus a holokauszthoz, hatmillió zsidó férfi, nő és gyermek meggyilkolásához vezetett. Anne Frank egy volt közülük. A kiállítás első részében az ő története áll középpontban.

Mi már egy másik korban élünk. Nagy különbségek vannak a múlt és a jelen között, de a diszkrimináció és a kirekesztés a második világháború után sem tűnt el.

A kiállítás második részében mai fiatalok mesélik el, hogyan birkóznak meg mindezzel és mi minden tartozik az identitásukhoz.

VEZETÉS

A kiállítás nyitvatartása alatt minden hétköznap 16 és 19 óra között lehetőség van csoportos vezetés (min. 5 fő esetén) kérésére 2 nappal korábban, az [email protected] címen

A tárlat november 16-áig tekinthető meg, a belépés ingyenes!