Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kiállítás az Izraeli Kulturális Intézetben: Budapesttől Tel-Avivig – Irsai István modernista designer

  Izraeli Kulturális Intézet Paulay Ede utca 1
Budapest, 1061 Magyarország
 

2014. április 22-én a Holokauszt Emlékév alkalmából Budapesttől Tel-Avivig: Irsai István modernista designer címmel rendhagyó kiállítás nyílik az Izraeli Kulturális Intézetben. Legyen szó napolaj, cipőpaszta vagy cigipapír reklámjáról, Irsai István remekműveket alkotott. A kamaratárlat keretében most először kerül együtt bemutatásra a Magyarországon majd Izraelben híressé vált grafikus, Irsai István életműve.

Irsai István (1896-1968) személyében a reklámgrafika úttörőjét ismerheti meg az itthoni közönség. Grafikus és építész volt, a harmincas évek magyar modernista plakátművészetének központi alakja, a második világháború után pedig meghatározó izraeli grafikus, egyben az első modern héber betűtípus, a Haim megalkotója. Életművét sajátos módon kettétörte a Holokauszt: 1945 előtti munkásságát Magyarországon, későbbi tevékenységét Izraelben jól ismerik, de az egész életművet a művész egyik hazájában sem ismerhette meg eddig a közönség. Az üldöztetés és menekülés révén kétfelé szakadt művészpálya most először kerül együtt kiállításra.

A kamaratárlaton bemutatásra kerül a művész számos eredeti plakátja, mind a magyar, mind az izraeli életműből.  Az Országos Széchenyi Könyvtár gyűjteményéből válogatott darabokat a magyar plakát legkiemelkedőbb időszakában, az érett modernizmus korában alkotta. A második világháború utáni, izraeli korszakában a formálódó új állam számára készített plakátokat, ezekből David Tartakover izraeli grafikus gyűjteményéből kölcsönöztünk a kiállításra. Külön hangsúlyt fektetünk a két korszak közötti időszak, a Holokauszt során átéltek Irsai-féle művészi feldolgozásának megismertetésére: a koncentrációs táborban, Bergen-Belsenben készült képeslap sorozatok és a zsidóságnak emléket állító Zsidó Pantheon koncepciójának bemutatásával. Betekintést nyújtunk Irsai István munkásságának korai és késői szakaszába is, így adva áttekintést egész életéből és életművéből.

Megnyitó:

Időpont: 2014. április 22. | 18:00

Helyszín: Izraeli Kulturális Intézet | 1061 Budapest, Paulay Ede utca 1. | 1. emelet | Teva terem

A kiállítást megnyitja: Orosz Márton, művészettörténész

A kiállításon beszédet mond: Or Ettlinger, Irsai István unokája, aki a kiállítás tervezése során számos háttéranyaggal járult hozzá a tárlathoz.

Partnereink:
Országos Széchenyi Könyvtár (www.oszk.hu)
Budapest Poster Gallery (www.budapestposter.com)
David Tartakover (www.tartakover.co.il)

A kiállítás kurátora: Katona Anikó, művészettörténész (Országos Széchényi Könyvtár, Plakát- és Kisnyomtatványtár)

A kiállítás április 22. és június 30. között ingyenesen megtekinthető az Izraeli Kulturális Intézet épületében (1061 Budapest, Paulay Ede utca 1.).