Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kiállítás Ángel Sanz Briz zsidómentő spanyol diplomata emlékére

  Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga Rumbach Sebestyén utca 11-13
Budapest, 1075 Magyarország
 

Ángel Sanz Briz – A Világ Igaza címmel az 1944-ben ötezer zsidó életét megmentő spanyol diplomata emlékét idézi fel Spanyolország magyarországi nagykövetsége és a Cervantes Intézet kiállítása, amely a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében augusztus 30. és szeptember 6. között látható Budapesten, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

Ángel Sanz Briz kevéssé ismert Magyarországon, holott egyike azoknak a hősöknek, akik nem egyszerűen embereket mentettek vészterhes időkben – ő maga ötezer főt -, hanem az emberi faj méltóságát is – idézte meg az egykori budapesti spanyol ügyvivő emlékét a tárlat pénteki megnyitóján Spanyolország magyarországi nagykövete.

José Ángel López Jorrin emlékeztetett: Ángel Sanz Briz olyan ember volt, aki tudta, mit kell tenni, még akkor is, ha ez veszélyt jelenthetett számára. “Ezt a munkát Spanyolországból sem becsülhetjük soha elég nagyra” – fogalmazott.

A diplomata hangsúlyozta, hogy Ángel Sanz Briz nem csupán részt vett a történelmi igazságtalanságok elleni küzdelemben, de tetteivel erős köteléket is létrehozott Spanyolország és Magyarország között, “így a két ország közös hőseként gondolunk rá” – fűzte hozzá.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke beszédében arról szólt, hogy a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetben liget őrzi azok emlékét, akik zsidókat mentettek a holokauszt idején. Hozzátette: “ma, mikor Európa egy olyan problémával áll szemben, amelyet, úgy tűnik, nem tud megoldani, elgondolkodik az ember, a mi korunknak is lesznek-e olyan alakjai, mint Ángel Sanz-Briz?”.

Ángel Sanz Briz (1910-1980) spanyol diplomata 1944-ben, a holokauszt alatt Madrid előzetes engedélye nélkül menekítette az üldözötteket védett épületekbe és magyar zsidók ezreit mentette meg spanyol útlevelekkel. Eleinte csak szefárd (ibériai származású), majd minden zsidóembernek kiállított spanyol dokumentumokat. A diplomata később megkapta a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami elismerést, a Világ Igaza kitüntetést.

JEvents Android JEvents IOS