Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Ki szereti a zsidókat? A magyar filoszemitizmus

  Örkény István Könyvesbolt Szent István körút 26
Budapest, 1137 Magyarország
 

Közel 30 kortárs szerző eredeti műveit, magyar klasszikusok írásait és saját úttörőnek minősített téziseit tartalmazza a filoszemitimusról, az együttélésről, rokonszenvről a Ki szereti a zsidókat? című könyv, amelyet az alapötlet gazdája, Mózes Endre állította össze. A könyv célja, a filoszemitizmus fogalmának és gyakorlatának felélesztése.

Tóth Krisztina

„…az antiszemitizmussal nemcsak frontálisan lehet szembeszállni, hanem úgy is, hogy újra felfedezzük, erősítjük, és közbeszéd tárgyává tesszük annak ellenpólusát és alternatíváját, a filoszemitizmust, a jó együttélést, az együttműködést és a barátságot.” – áll a kötet bevezetőjében.

A kötet első fele a magyar filoszemitizmus történelmi és irodalmi múltjáról szól, és szerepéről a ’44-es mentésben.  A könyv második része, a Kortárs írások az együttélés és együttműködés jelenében szólnak a legkülönbözőbb aspektusokról, a jövőbe is mutató többnyire borús-derűs tanulságokkal.

A kötet mai kortárs szerzői: Bollobás Enikő, Csányi Dóra, Csányi Vilmos, dr. Czeizel Endre, Czékmán Balázs, Gadó János, Gyurgyák János, Hernádi Miklós, Karády Viktor, Kocsis Csaba, Komoróczy Géza, Konrád György, Kovács András, Kovács Ferenc, Markovits Mária, Mihályi Géza, Mózes Endre, Müller Péter Sziámi, Nagy Péter Tibor, Tóth István, Tóth Krisztina, Végel László, Vekerdy Tamás – írók, költők, tudósok, gondolkodók, a magyar szellemi élet minden területéről. A könyv két ajánlója Schweitzer József nyugalmazott főrabbi és Várszegi Asztrik pannonhalmai főapát.

Vekerdy Tamás

Külön fejezet idéz magyar klasszikusok ismertebb pozitív zsidó vonatkozású írásaiból, Adytól, Móricz Zsigmondtól, de váratlanabb műveket is, Jókaitól, részletek Madách Mózeséből stb.

A Zsidómentés fejezet a legönfeláldozóbb filoszemitizmusról ír, főként Budapesten, valamint a munkaszolgálatosok életéről és túlélési számairól, még a témát ismerő olvasó számára is teli meglepetésekkel.

Mózes Endre rendhagyó szerző és szerkesztő a budapesti Ünnepi Könyvhéten. Budapesti születésű mérnök, 40 éve Izraelben él és dolgozik és más nyelveken ír. Saját bevallása szerint az hozta vissza ehhez a nagyszabású magyar nyelvű munkához, hogy „a látogató” szemével meglátta a filoszemitizmus feléledésében rejlő kihasználatlan lehetőséget. Ha a törésvonalakat áthidaló, de legalábbis csendesítő együttműködés elve gyökeret ver a köztudatban, véli, az gyógyír lehet, nemcsak az antiszemitizmus, hanem a vak nemzeti sovinizmus és a magyar társadalom más ellehetetlenítő összeférhetetlenségei gyógyítására is.

Mózes Endre

A könyvben dominál a hit a filoszemitizmus felélesztésének társadalomjavító potenciáljában.

Könyvbemutató: június 11, szerda, 14 óra, Örkény István könyvesbolt  (Szent István krt. 26.)

A sajtótájékoztató társszerző résztvevői: Bollobás  Enikő, Csányi Dóra, Czeizel Endre, Gadó János, Karády Viktor, Mihályi Géza, Mózes Endre – az összeállitó szerkesztő, Müller Péter Sziámi, Nagy Péter Tibor. Moderátor Kőrössi P. József. ))

Június 13-án, pénteken 16 órától a Vörösmarty téren a Noran Libro Kiadó standjánál Mózes Endre szerkesztő, Csányi Vilmos, Czeizel Endre, Kovács András és többen a 25 társszerző közül dedikálják a könyvet.