Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kertesi Ingrid és Dallos Erika estje – Régi és mai magyar muzsika 5.

   


Sugár Miklós: 3 dal Kondor Béla verseire
Dohnányi: Két dal
Madarász Iván: Missa brevis
Kecskés D. Balázs: Enyhülés (Arany János verse)
Horváth Márton Levente: Etűdök (Pilinszky János verse)
Erkel: Bátori Mária románca
Bartók: Román népi táncok, BB 68
Liszt: Consolation, S.172
Liszt: Csodálatos dolog lehet (Es muss ein Wunderbares sein), S.314

Az öt estből álló sorozat házigazdája, Madarász Iván Kossuth-díjas zeneszerző így ajánlja figyelmünkbe a koncerteket:
„Ha szóba kerül, mi a magyar zene, a legtöbb embernek először a népzene jut eszébe. Másodjára Bartók és Kodály neve. Sokan nem is gondolják, milyen gazdag a magyar zenei örökség, az elmúlt évszázadokban hány nagy tehetségű magyar komponista tevékenykedett. A XlX. század világhírű zeneszerzői, Liszt és Erkel mellett számos kortársuk alkotott nagyszerű zenét, gyarapítva a nemzeti zenei kultúrát. A koncert sorozat azt a célt tűzte ki, hogy a koncert életben sűrűn megszólaló szerzők művein túl olyan komponisták is helyet kapjanak, akik alkotásuk rangja, értéke alapján feltétlenül rászolgálnak arra, hogy a zene iránt érdeklődő publikum tudatába kerüljenek mint a magyar zene jeles képviselői. Együtt hangzanak majd el a mai magyar zeneszerzés legkülönbözőbb generációinak – a legfiatalabbaktól a gazdag életművet felhalmozókig – és régebbi magyar komponistáknak az alkotásai. Be kívánta mutatni azt a kontinuitást, amely a magyar zenei múltból napjaink szerzőihez vezet, hogy hallható, érzékelhető legyen ez a folytonosság.

A hangverseny sorozatban élvezhetnek zongorazenét a virtuóz Balázs Jánostól, dalestet az Operaház magánénekesével, Kertesi Ingriddel. Koncertet ad a világjáró Somogyi Quartett is. A sorozatban helyet kapó két kamaraesten olyan kiváló szólisták lépnek pódiumra, mint Oross Veronika és Lakatos György, a Zeneakadémia professzorai, az ifjú kora ellenére nagy nemzetközi versenyek első díjának birtokosa, Wendler Enikő. A magyar zenekultúra fogalmába nemcsak a komponisták tartoznak, hanem azoknak a kiváló hangszeres művészeknek a sora is, akik játékukkal a hazai zeneművészet értékeit gyarapították: Dallos Erika, Kanyó Dávid, Kővári Eszter Sára, Onczay Zoltán, Szabó Marcell, Termes Rita.”

Kertesi Ingrid Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő, érdemes és kiváló művész. Zenei tanulmányait 1985-ben fejezte be Sziklai Erika tanítványaként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének, majd opera tanszakán. Művészi pályáját az Operaház magánénekeseként kezdte meg. 1987-ben a Soros Alapítvány segítségével fél évig Geszti Szilviánál tanult Stuttgartban. 1996 és 1999 között operaházi tagsága folyamatos megtartásával a düsseldorfi és a bonni operaház tagjaként is rendszeresen énekelt főszerepeket. Fellépett Európa számos országában, énekelt többek között Japánban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben, Thaiföldön. Sikerrel vett részt több nemzetközi énekversenyen. Gyakran énekel dalokat, oratóriumokat, kortárs- és kamarazenét, különösen kedveli a barokk kor műveit. Korábban a Nyugat-magyarországi Egyetemen, majd a Pécsi Tudományegyetem művészeti tanszékén tanított, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója. Több mint negyven hangfelvétel, lemez jelent meg a közreműködésével.

Dallos Erika karvezető, zongora- és csembalóművész, a Magyar Állami Operaház korrepetitora, az LFZE tanára (kamaraének és recitativo). Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem csembaló szakán szerezte Sebestyén János osztályában, posztgraduális képzést Gordon Murray-nál Bécsben végzett (Universität für Musik und darstellende Kunst). 1996-ban a Magyar Állami Operaháztól elnyerte a Juventus-díjat. Számos csembaló-mesterkurzuson vett részt. Zongorakísérőként, csembalistaként fellépett Angliában, Németországban, Romániában, Ukrajnában és Japánban. Számos CD-je jelent meg. Gyakran ad régizenei, kamara- és szólókoncerteket, fellép a Capella Savaria és az Aura Musicale kamara együttesekkel. 2004 óta a Sárospataki Crescendo con Spirito Nyári Akadémia opera szekciójának zenei vezetője.

A koncert a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a [email protected] e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze.

Tovább az esemény oldalára »