Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kárpátaljai Zsidó Napok

   


„Ne száradjon ki a forrás, és ne fonnyadjon el a fa.” (Spira Lázár néhai munkácsi haszid rabbi)

Közös kultúra, közös sors, határtalan emlékezet

Határtalan Kultúra
Kárpátaljai Zsidó Napok / Nagyszőlős, Beregszász
2017. június 8-11.

Kárpátalja úgy él a magyar zsidó emlékezetben, mint az eltűnt-elpusztított autentikus zsidóság otthona. Kárpátalja számtalan elnémult zsidó történet szülőhelye és temetője, a mindennapok magyar kultúrájának elsüllyedt szigete. A Kárpátaljai Zsidó Napokon közösen emlékezhetünk és érezhetjük jól magunkat, zsidók és nem zsidók, sokszínű és gazadag közös kultúránk és történelmünk felidézésével, mert az emlékezet határtalan – örökké fennmaradhat. Az emlékezés nem más, mint az eltávozottak visszafogadása, az emlékezés valójában jövő.

PROGRAM

Június 8. csütörtök

17:00 óra
Dallamok szárnyán – ünnepélyes megnyitó
A Mendelssohn Kamarazenekar hangversenye a Nagyszőlősi Zsinagógában. Közreműködik: Kováts Péter, Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész.

Megnyitó beszédet mond: Dr Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos;

A hangverseny programja: Ruzitska Ignác: Veszprém vármegyei verbunkosok; Felix Mendelssohn: d-moll hegedűverseny; Bartók Béla: Erdélyi táncok; Weiner Leó: I. Divertimento – Jó alapos csárdás, Marosszéki keringős, Rókatánc; Mike Curtis: Klezmer lakodalom; Jerry Bock: Hegedűs a háztetőn – szvit
Helyszín: Zsinagóga Nagyszőlős

Június 9. péntek

16:00 óra
Lélektől lélekig – örökzöld slágerek a zsinagógában
Nógrádi Gergely főkántor koncertje a beregszászi zsinagóga falai között, zongorán kísér Teszter Nelli. A „zsidó Pavarotti”, kivételesen képzett kántorunk, bemutatkozik másik oldaláról is és nem okoz majd csalódást a kárpátaljai közönségnek.
Helyszín: Zsinagóga Beregszász – Zrínyi utca

19:00 óra
Film és emlékezet – A Saul fia című Oscar-díjas film vetítése
Egy magányos ember a vásznon visszatér Istenhez Auschwitzban és megkíséreli még ott is betartani a törvényt, eltemetni a halottakat, a halott kisfiút, akit fiává fogad. Saul Auslander, mint a neve is mutatja, idegen, egy másik világ tanújává válik a filmen, amelyet Oscar-díjjak tüntettek ki 2015-ben.
Helyszín: Beregszász Városi Művelődési Ház / régi nagy zsinagóga

Június 10. szombat

15:00 óra
Irodalom és gasztronómia
Rubin Eszter író, gasztroblogger, a Bagel című új regényéből olvas fel. Az előadás után zsidó ízek kavalkádja kóstoló a szerző saját sütésű barheszéből és helyi kóser borok ízlelgetése. A főzés és sütés mindig életforma, amely rengeteget árul el arról, kik vagyunk: az, amit elkészítünk, hogy megehessük. Valóban sajátos zsidó íz-világ épül fel és népesül be a Bagel lapjain.
Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola / Beregszász

20:00 óra
Munkácsról jöttem – kalandozás a klezmer világában
A Kossuth-díjas Jávori Ferenc (Fegya) – zongora (Budapest Klezmer Band) koncertje sok beszélgetéssel, emlékekkel. Egy kárpátaljai fiú nagy visszatérése oda, ahonnan ő és az általa játszott dalok is erednek. Közreműködik: Gazda Bance – hegedű.
Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulája / Beregszász

Június 11. vasárnap

17:00 óra
Nincs egészen tegnap – Erdélyi és máramarosi zsidó népköltés
A dalok szövegeit Kányádi Sándor írta és Almási István zene-folklorista készített hozzá jegyzetet. Laczkó Vass Róbert – színművész (Kolozsvári Állami Magyar Színház) és művész társai közreműködésével. Egy elsüllyedt Atlantisz megidézése, feltámadása egy nagy erdélyi költő segítségével, aki hazaengedte az „egyszervolt”, „kis zsidókat” eltűnt világukba és a magyar emlékezetbe.
Előadják: Nagy Noémi Kriszta – népdalénekes; Laczkó Vass Róbert – színművész; Szép András – zongoraművész; Szép Bálint – hegedűművész.
Helyszín: Zsinagóga Beregszász

20:00 óra
Mikor az első csillag kigyúl
A Jazzrael zenekar és Malek Andrea előadásában felcsendülnek többek között Seres Rezső, Gábor S. Pál, Fényes Szabolcs, Horváth Jenő, valamint G. Dénes György (Zsüti) legismertebb dalai, különleges, soha nem hallott hangszerelésben. Mert a sajátos zsidó humor önálló kulturális minőség volt, a főváros egyik markáns hangja a kuplétól a kabarén át az operettig.
A zenekar tagjai: Jáger Bandi – zongora; Balogh Roland – gitár; Lakatos Pecek András – dob; Pluto Horváth József – bass. Ének – Malek Andrea
Helyszín: Beregszász főtere / Szabadtér, rossz idő esetén II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola / aula

Az eseményeken a részvétel díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szervezők:
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Határtalan Kultúra program, Shalom Alapítvány Beregszász, Magyarország Beregszászi Konzulátusa, Beregszász város, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Pro Cultura Subcarpathica,

Kiemelt támogatók:
Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő

Támogatók:
Chizaj borászat, Globál Projekt Inveszt Lampertszász Kft, Thermal Maximus

Médiatámogatók:
Kárpátalja.ma, Kárpátinfó.net, Kárpátalja.net

©Határtalan Kultúra
Tovább az esemény oldalára »