Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Színház Tele Vízióval – Mihail Sebastian: Vakációsdi

  Uránia Nemzeti Filmszínház Rákóczi út 21
Budapest, 1088 Magyarország
   

Rendező: Anca Colteanu

Szereposztás: Maria Dinulescu (Corina), Gheorghe Visu (Bogoiu), Demeter András (Ştefan Valeriu), Gabriel Radu (Őrnagy), Adriana Nicolae (Madam Vintila), Cristian Bota (Jeff), Mona Ciută (Egy hölgy), Iulian Burciu (Egy úr), Cristian Toma (Szerelő), Andra Gavril (Ágnes)

 

Mihail Sebastian írói karakterét talán Örkény Istvánéhoz lehetne hasonlítani a magyar irodalomban. A Ionescu köréhez tartozó író, miután zsidó származásúként Romániában átélte a háború és az üldöztetés éveit, fatális módon egy balesetben halt meg, közvetlenül a felszabadulás után, mindössze 38 évesen. Vakációsdi című, 1938-ban írt romantikus komédiája a román teátrumok egyik legtöbbször műsorra vett darabja. Magyarországon Játék a boldogsággal címen is játsszák (Méliusz József fordításában), s ez a címadás kicsit jobban rávilágít a darab üzenetére, amely lényegében a boldogság keresése. Mikrokörnyezetbe helyezett hősei Csehov figuráira emlékeztetnek, de itt nem egy kisnemesi kúria a helyszín, hanem egy villa a Gyergyói-havasokban, ahová nyaralóvendégek érkeznek: egy létgondokkal küzdő, különc értelmiségi, Stefan; egy szép és tiszta lelkű fiatal lány, Corina; egy utazásokról álmodozó alázatos hivatalnok, Bogoiu; egy pótvizsgára készülő gimnazista, Jeff; egy visszavonult katonatiszt, és még néhány szereplő. Vakációjuk egy hónapja alatt a különös hegyi villában elszigetelődnek a világtól, s ebben a szerencsétlen-szerencsés helyzetben megpróbálják megélni illúzióikat, a külvilág kijózanító behatásainak teljes kizárásával.

A TVR 2016-ban készült tévéjátékszerű változatát Anca Maria Colțeanu rendezte, a darab egyik főszerepében, a különc értelmiségi szerepében Demeter Andrással, a TVR Tévészínház magyar igazgatójával, akit a sorozat Caligula című előadásának címszerepében is láthatunk majd.

Jegyár: 2000 Ft

A Színház Tele Vizóval sorozatunk teljes programja >>>

A program szakmai partnere a Budapesti Román Kulturális Intézet.

Tovább az esemény oldalára »