Események betöltése

« Összes Események

Jákob és Ézsau története (két részben) – 2. rész • Dr. Balázs Gábor előadása

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   

Dr. Balázs Gábor népszerű vallástörténeti előadásai.

És: a dráma folytatódik. Korábban, Ábrahám, Sára és Hágár története kapcsán arról beszéltünk, hogy mik a poligám család nehézségei. Izsák és Rebeka története viszont azt mutatja, hogy a monogámián alapuló családok élete sem könnyű, és a szerelem is múlandónak tűnik… A tórai történet kommentárjai segítségével igyekszünk érinteni azokat a kérdéseket, hogy: Kötelező-e szeretni testvérünket? Meddig szabad a tehetségesebb testvérnek a tehetségtelenebbel szemben előnyösen pozícionálni magát? Hol kezdődik a kényszer és a becsapás, és hol ér véget a piac szabadsága? Mikor szabad hazudni? Szabad-e hazudni vallási cél (Isten akarata) érdekében? Meddig terjed a szülők iránti tisztelet kötelessége? Melyik szülőt kell tisztelni, ha mindkettőt egyszerre nem lehet?

A sorozatról:

Az utolsó magyar nyelvű, teljes zsidó Tórafordítás és kommentár még a soá előtt jelent meg. A Bálint Ház és a Mozaik Zsidó Közösségi HUB együttműködésével megvalósuló előadássorozat bemutatja a készülő új Tórafordítást és annak kommentárját. (A fordítási projekt a Mazsihisz és az OR-ZSE együttműködésének gyümölcse.) Szövegolvasáson és a szövegek megvitatásán keresztül próbáljuk mélyebben megérteni és a szokásostól eltérően értelmezni a Tóra történeteit.

Berésit, a Tóra (és persze a Héber Biblia) első könyve számos szövetségkötésről szóló történetet tartalmaz, de az egyik leginkább rejtélyes, mitikus vagy egyenesen misztikus szöveget a 15. fejezetben találjuk. Ábrahám az isteni utasítást követve oltárt épít, állatokat darabol fel, majd úgy tűnik maga Isten is megjelenik a színen. Megvizsgáljuk, így volt-e…

Az előadások hibrid módon, élőben a Bálint Ház Maceszgombóc termében, online pedig Zoomon keresztül lesznek megtartva.

Info és jegyvásárlás: balinthaz.hu/shop/events/a-torarol-kommentarral-es-mashogy-212

Tovább az esemény oldalára »