Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Izraeli Filmhét: könnyebb élet kölcsönvett identitással

  Restro Puskin Semmelweis u. 2
Budapest, 1052 Magyarország
 

Eran Riklis 2014-ben készült filmje, a Dancing Arabs (’Táncoló arabok’) nyitotta meg a 19. Izraeli Filmhetet, amely december 3-tól 9-ig tart a Puskin moziban. A film nyíltan beszél az izraeli zsidók és az arabok közötti mindennapos konfliktusokról.

A főszereplő, Éjád egy palesztin fiú, aki Jeruzsálembe jár egy zsidó középiskolába, ahol sok nehézséggel szembesül származása miatt. Megismerjük Éjad családját is, akik palesztinok lakta területen élnek, nem igazán tudnak héberül, és ugyan kötelező iskolai programok keretében találkoznak zsidókkal, de ez nem a mindennapjaik része.

Éjád arabként Jeruzsálemben kívülálló. Hiába beszél jól héberül, a neve rögtön elárulja származását. Szerelmes lesz egy zsidó lányba, akinek a szülei Jonatán néven ismerik meg őt, mert tiltanák az arab fiúval való kapcsolatot. Éjád az identitását egy izomsorvadásban szenvedő, mozgásképtelen fiútól, Jonatántól kölcsönzi, akit a palesztin fiú ápol.

Dancing Arabs: Ejad és Jonatan családja

Éjad származása mégis kiderül, nem maradhat együtt barátnőjével, el kell hagynia az iskolát, és csak mosogatóként tud munkát szerezni egy étteremben, mindezt származása miatt. Berlinben is él egy ideig, (a film a 80-as évek végén játszódik), de végül visszatér Izraelbe és elhunyt barátja, Jonatán, anyjának segítségével építi fel új identitását.

Megdöbbentő, hogy Éjád azonnal elfogadottá válik, amint bemutatja hamis személyijét, az emberek meg sem kérdőjelezik, hogy ő tényleg zsidó-e. Miután meghal a barátja, már a csalás betetőzéseként, eltemeti az arab személyiségét (szó szerint és átvitt értelemben is), és teljesen zsidóvá válik. Ráadásul bizonyos jelekből rájöhetünk, hogy Jonatán apja is valószínűleg arab volt, ezért hasonlíthat a két fiú annyira, hogy helyettesíthetik egymást.

Dancing Arabs: Ejad és Jonathan

A film legfontosabb üzenete, hogy az emberben milyen mélyen ott él a vágy a többséghez való tartozásra, ami viszont nem mindenkinek sikerül. Éjád apja annak idején megpróbált palesztinként Jeruzsálemben élni, de kudarcot vallott, a fia már más stratégiát választ. Feladja a személyiségét és kultúráját, csak, hogy teljes jogú tagja legyen a társadalomnak.

vimeo.com/145502700