Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Izrael 70 – Társadalom- és politikatörténet

  Izraeli Kulturális Intézet Paulay Ede utca 1
Budapest, 1061 Magyarország
   

Izrael 70 – Társadalom- és politikatörténet
szimpózium Izrael megalakulásának 70. évfordulója tiszteletére

A Magyarországi Cionista Szövetség eseménysorozatának első része

Előadók:

Gadó János, szociológus, a Szombat szerkesztője 1993 óta. Elsősorban a magyarországi zsidósággal, valamint az antiszemitizmus 21. századi változatával, az anticionizmussal foglalkozik.

Csepregi Zsolt nemzetközi kapcsolatok szakértő. Szakterülete a Földközi-tenger keleti medencéje, specialitása az izraeli kül- és biztonságpolitika. A Jerusalem Center for Public Affairs külpolitikai kutatóintézet és a budapesti Izraeli Kulturális Intézet munkatársa volt. Jelenleg az Antall József Tudásközpont nemzetközi részlegének koordinátora és Biztonságpolitika Irodájának vezetője.

Novák Attila történész: a Szombat volt szerkesztője (1999-2011), a Magyarországi Cionista Szövetség volt elnöke (2006-2008) és Magyarország volt Tel Aviv-i oktatási-és kulturális szakdiplomatája (2012-2016). Jelenleg a Molnár Tamás Kutatóintézet (NKE ÁKK) tudományos főmunkatársa. A magyarországi cionizmus szakértője, de a magyar zsidó történelem általános kérdéseivel is foglalkozik.

Moderál: Kövesdi Péter, újságíró

Szervezés alatt:

A beszélgetés után filmvetítés a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmhéttel (ZSIFI) együttműködve: ��

Ben Gurion – Epilógus c. film�
Héber nyelven, magyar felirattal
izraeli-francia dokumentumfilm,
70 perc, 2016
�Rendező: Yariv Mozer

��Néhány évvel ezelőtt hat órányi, eddig ismeretlen interjúanyag került elő, mely a modern kor egyik legismertebb politikusával, David Ben Gurionnal készült. 1968-ban járunk, öt évvel a halála előtt. Ekkoriban egy mindentől távoli helyen élt, messze a napi politika eseményeitől. Az interjúból készült dokumentumfilm Ben Gurion belső utazását mutatja be, egy olyan ember visszaemlékezését, aki a mai Izraellel és annak jövőjével kapcsolatban is meghökkentően tisztán látónak bizonyul.

Partnerek:
Izraeli Kulturális Intézet

Az esemény támogatói:
MAZSIHISZ
MAZSÖK
WZO

Tovább az esemény oldalára »