Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Immunreakció – járványügy és politika

  Szabadság tér Szabadság tér, Budapest, Hungary Magyarország
   

A CSATLAKOZÁS, RÉSZVÉTEL MÓDJA:
Mindenkit várunk, regisztrálni nem kell, de az online beszélgetés létszáma korlátozott, max. 100 fő, és a tárgynapon, szeptember 10-én érkezési sorrendben 17:30-tól fogadjuk a résztvevőket.

A Zoom-linket 09.09-én, szerdán tesszük közzé az eseményben.

„Immunreakció” című beszélgetés-sorozatunk első alkalmával két budapesti kerületi polgármesterrel, V. Naszályi Mártával és Pikó Andrással beszélgetünk arról, hogyan élték meg az önkormányzatok egyrészt a koronavírus, másrészt a központi kormányzat támadását.

Hiszen Budapest I. és VIII. kerületének élén immár lassan egy éve közismerten ellenzéki politikusok állnak – olyanok, akik többek között a helyi civil társadalom megerősítésének programjával (és helyi civil aktivisták hathatós segítségével) kampányolva nyerték el mandátumukat.

Milyennek látják ma a lakosság és az önkormányzatok viszonyát, együttműködési készségét? Hogyan próbálták tavasszal és hogyan tervezik ősszel menedzselni a láthatóan tartósnak ígérkező válsághelyzetet? Milyen volt az együttműködés a járvány idején az iskolákkal, a helyi egészségügyi és szociális intézményekkel illetve a civil szervezetekkel?

Részben a népegészségügyi, részben a politikai fenyegetés árnyékában működik-e még a helyi civil társadalom immunrendszere, van-e és lesz-e elegendő szolidaritás? Vannak-e még közös célok, kreatív ötletek, mozgósítható tartalékok ezen a téren?

Házigazda Rényi András.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Az elmúlt közel hat évben minden fontos társadalmi kérdés szóba került. A beszélgetésekhez szakértő vendégeket hívtunk/hívunk, akik témafelvetéssel indítják el a diszkusszív folyamatot. A beszélgetések nyilvánosak, azokba bárki bekapcsolódhat. Az általános hozzáférés garantálja a vita spontaneitását, elevenségét és sokoldalúságát. A nyilvános térben alkalom nyílik olyan emberek találkozására, akik egyébként egymástól társadalmilag teljesen elszigetelten élnek. Márpedig a vélemények elmozdulására – amire a társadalmi változáshoz szükség van –, csak a különböző csoportok, kapcsolathálózatok érintkezési pontjain van esély. Ezeken a metszéspontokon természetesen feszültségek is adódnak, ezért a beszélgetéseket egyszerű moderációs szabályokkal igyekszünk mederben tartani.

A beszélgetést a demokratikus közösségi elvek szerint moderátor vezeti. (Bárki, aki jelentkezik, szót kaphat és a megszólalásra a jelentkezők sorrendjében kerül sor. A résztvevők ebben az online formátumban is kinyilváníthatják véleményüket kézjelzésekkel is, amiket a beszélgetés előtt egyeztetnek.)

Az eseményen hang-, videó- és képfelvétel készül. A felvétel eléréséhez kérjük írjon az alábbi email címre: [email protected]

Tovább az esemény oldalára »