Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Idén fókuszban a hajléktalanság a Hanuka ünnepén!

  Gozsdu Udvar Budapest, 1075 Magyarország
   

A Bálint Ház, a Gozsdu udvar és a Kolor közös program-sorozata a társadalmi aktivizmus és a vallás kérdéseit járja körül egy-egy zsidó ünnep apropóján. Idén Hanuka ünnepén a hajléktalanság lesz a fókuszban.

Bemutatkozik a Krétakör Szabadiskola, a Húszforintos Színház, beszélgetünk  hajléktalan aktivistákkal,valamint  papokkal és rabbikkal, Misetics Bálint szociálpolitikus, és Udvarhelyi Tessza aktivista moderálásában. Az este további részében lesz még gyertyagyújtás, fánk és koncert is! 

KÜLSŐ HELYSZÍN: GOZSDU UDVAR ÉS KOLOR BÁR (Király utca 13.)

Részletes program:

16:45 -17:00 (Gozsdu – C-udvar) bemutatkozik a Krétakör Szabadiskola – Hajléktalanság akció
A Krétakör Szabadiskola és a Goethe Intézet lakhatási szegénységgel és hajléktalansággal foglalkozó programjában résztvevő középiskolás diákok prezentálnak. A diákok a Szabadiskola program idei szemeszterében érintettekkel és szakértőkkel való találkozások élményei alapján vizuális művészeti eszközzel reflektálnak a hajléktalan embereket leíró társadalmi előítéletekre,illetve a kirekesztő és a szegénységet büntető kormányzati és városvezetői döntésekre.

17:00-17:30 (Gozsdu – C-udvar) Pneuma Szöv. – 20 forintos hanuka-tűzijáték | szegények utcaszínháza
A Pneuma Szöv. nevű nyitott hálózatot sokan csak Mókus csoportként ismerik, mert tagjai 2012-ben mókusmozgalmat indítottak Budapest VIII. kerületében, azaz a Nyolcadik Tengeren, ahol idén Mókus Maxi személyében saját polármester-jelöltet (sic!) is állítottak. A Mókusok a társadalmi struktúrák réseiben-repedéseiben húzzák meg magukat, és játékos-abszurd utcai ünnepekkel, zenés felvonulásokkal, 20 forintos mókuspompával alakítják (át) a hétköznapok történéseit. A Pneuma Szöv. most a Hanuka nyitányaként a Gozsdu udvar első tűzijátékát celebrálja. A közös tűzijátékot felajánlják a jövőnek, és elküldik a kiszolgáltatottság ellen tüntetőknek.

17:30-18:30 (Kolor bár) Kerekasztal beszélgetés hajléktalanokkal és lakásszegénységben élő emberekkel.
Résztvevők: Gede Márton, a Fedél Nélkül 2099-es terjesztője és Hajas Gábor, a Város Mindenkié hajléktalan aktivistája.
Moderál: Udvarhelyi Tessza, Közélet Iskolája

18:30-19:00 (Gozsdu – C udvar) Gyertyagyújtás és fánk osztás hanuka első napján. A gyertyákat gyújtja: Fritz Zsuzsa a Bálint Ház igazgatója | Zenél: Bíró Nóra és Olti Dávid | Legyél vendégünk egy hanukai fánkra!

19:00-20:00 (Kolor bár) Vallás és szociális aktivizmus – kerekasztal beszélgetés a szegénységről papokkal és rabbival.

Résztevők: Bolba Márta evangélikus lelkész, Domokos Tibor evangélikus lelkész, Kelemen Katalin rabbi, Urbán József piarista szerzetes.
Moderál: Misetics Bálint szociálpolitikus

20:00-21:00 Fourtissimo Jazz Orchestra | koncert

Ingyenes program.

Proaktív hanuka

Tovább az esemény oldalára »