Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Hegedűs a háztetőn

  Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok Udvardy Ignác tér
Zalaegerszeg, 8900 Magyarország
   


A Zikkurat Színpadi Ügynökség bemutatja:

HEGEDŰS A HÁZTETŐN

2017. szeptember 10.
Budapest Sportaréna

Sólem Aléchem novellafüzete alapján, Arnold Perl különleges engedélyével.
Szövegkönyv: Joseph Stein
Zene: Jerry Bock
Dalszövegek: Sheldon Harnick
A New York-i színpadra állítás producere Harold Prince
Az eredeti New York-i előadást rendezte és koreografálta: Jerome Robbins
G. Dénes György Kossuth-díjas és Reményi Gyenes István magyar szövegével

A magyar változat alkotói:

Producer: Rosta Mária
Rendező: Alföldi Róbert
Koreográfus: Vári Bertalan
Jelmeztervező: Tihanyi Ildikó
Díszlettervező: Menczel Róbert
Zenei főmunkatárs: Károly Kati
Karmester: Drucker Péter
Rendezőasszisztens: Kovács Krisztián

Tevje szerepében: Stohl András
Fruma Sára szerepében: Tóth Gabi

Szereplők:
Bánfalvy Eszter,Bányai Kelemen Barnabás, Csákányi Eszter, Éder Enikő, Martinovics Dorina, Sodró Eliza, Pájer Alma, Kornis Anna, Náray Erika, Hevér Gábor, Szatory Dávid, Lugosi György, Tóth Gabi, Patkós Márton, Makranczi Zalán, Fehér Tibor, Misurák Tünde.
Harmónikán játszik: Szabó Ádám
Zenészek: Óbudai Danubia Zenekar

A Hegedűs a Háztetőn története:
Chagall, a világhírű festőművész álmodta meg a szakállas hegedűs figuráját, aki egy kis falu házai fölé emelkedve muzsikálja el közössége álmait, szenvedéseit, megaláztatásait kapcsolatot teremtve ég és föld között. A világhírű Brodway-musical a kisebbségi lét terheiről, a hagyományok óriási erejéről és az emberi esendőségről szó. Méltósággal ábrázolja a tejesember kisemmizését, a hontalanság tragédiáját. Ennek ellenére derű, a család szentsége, az élet végtelen szeretete árad a történetből.

A 20. század első évtizedében játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban, Anatevkán játszódik. A főszereplő, Tevje, a szegény tejesember és asszonya, Golde tradicionális világot képviselnek, amelyben a férfi, az apa szava a döntő, s az értékrendet e hagyományos családeszmény, a zsidó közösség és vallás előírásai határozzák meg.
Tevjének öt leánya van, akik már a modern, 20. századi világot személyesítik meg, amelyben a személyes érzelmek előbbre valóak a tradicionális-vallási eszméknél. Vágyaiknak megfelelően veszik kezükbe életük irányítását. A legidősebb lány, Cejtel egy szegény szabóhoz, Mótelhez megy nőül, noha apja a gazdag, de idős mészárosnak, Lazar Wolfnak ígérte a kezét. A kisebb nővérek hasonlóan öntörvényű döntései feldúlják a szülőket, s hagyományaikkal, zsidóságukkal való számadásra ösztönzik őket. A családi fészket előbb Hódel hagyja el, aki egy kijevi marxista zsidóval, Percsikkel köti össze életét. Tevje összeomlását a harmadik lány, Hává döntése idézi elő, aki egyáltalán nem zsidóval, hanem egy orosz legénnyel, Fegykával házasodik össze.
Mindeközben a helyi zsidó közösségnek szembe kell néznie a történelemmel is: a mind erőteljesebb antiszemitizmussal, a népük ellen irányuló megmozdulásokkal, pogromokkal és végül azzal, hogy vagyonukat hátrahagyva el kell hagyniuk őseik földjét, Anatevkát.

A PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA előadása.

Tovább az esemény oldalára »