Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Határtalan kultúra a „Csodarabbik’ nyomában

  Tokaj-hegyalja Hegyalja utca 3910 Magyarország
   


Határtalan kultúra a „Csodarabbik’ nyomában

Vallás, kultúra, gasztronómia, életmód és csodáltas tájak – egész napos kulturális zarándoklat Tokaj-hegyalja csodálatos kincsei között, 2016. szeptember 11. vasárnap. Utazás kényelmes autóbusszal.

Barangolásunk során megtekintjük majd a magyar zsidó kulturális örökség kiemelkedő helyszíneit – zsinagógákat, rabbiházat, temetőket csodarabbik sírjaival.

Ellátogatunk majd a csodálatos fekvésű Bodrog-parti városkába Bodrogkeresztúrra, ahol megtekintjük Reb Sájele (csodarabbi) sírját. Mádon a csodálatosan felújított Europa Nostra-díjas zsinagógát és rabbiházat látogatjuk meg, de ha időnk engedi, Olaszliszkát sem kerüljük el.

Ebédünket a nemrég felújított Mádi rabbiház kertjében (rossz idő esetén fedett teremben) költjük el. A finom ízek felelőse Fűszeres Bodrogi Eszter (Fűszer és Lélek) lesz.

Az ebéd menü (kóser): zöld fűszeres csirkecomb, sült zöldségekkel, kuszkusz, brownie, házi limonádé.

Utunk során a tájat és történelmét jól ismerő Frank Mariann és Fűszeres Bodrogi Eszter kalauzolnak minket.

Tokaj és környéke – a magyarországi zsidó örökség legszebb helyszínei, melynek számos zsinagógája, neves rabbija, „csodarabbija”, temetői őrzik/őrizték a zsidóság emlékét. Szerepük – a tévhittel szemben – nem csupán a magyar bor exportjának megteremtésében, de a hazai szőlőművelésben és nemesítésben is számottevő.

Az első zsidó kereskedők már a XVII. században érkeztek Tokaj-Hegyaljára, elsősorban bort keresnek rituális célra. Egy 1609-es okiratban – amely a mádi szürettel foglalkozik – található utalás arra, hogy a lengyel borkereskedők között szép számmal voltak zsidók is. 1711 után lehetővé vált a letelepedés, miután a Rákóczi szabadságharc elbukott. Egyre több zsidó család telepedett le a Hegyalján magukkal hozva vallási kultúrájukat is. A folyamatot felgyorsította Lengyelország feldarabolása – a galíciai zsidók bevándorlása is. Az 1867-évi kiegyezést követően a zsidók teljes jogú állampolgárokká váltak. Közel két és fél évszázadon keresztül jelenlétükkel hozzájárultak a táj gazdasági, kulturális, vallási fejlődéséhez, új hazára lelve e tájon.

Ezt az emlékekben, kultúrában, vallási hagyományokban gazdag múltat igyekszünk feleleveníteni kulturális zarándoklatunkkal.

Jelentkezni a [email protected] e-mail címen lehet.

Jelentkezés és befizetési határidő:
2016. szeptember 5. hétfő (illetve a szabad helyek függvényében).

Részvételi díj: 13.000 forint, az ár tartalmazza az utazás, az idegenvezetés és az ebéd árát.
Tovább az esemény oldalára »