Események betöltése

« Összes Események

Harry Potter és a nemzeti-szocialista black metál • Takáts Márk Dávid előadása

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   

Takáts Márk Dávid előadássorozata

Harry Potter és a nemzeti-szocialista black metál

Számtalan kulturális megjelenését találjuk a kimondott, vagy rejtett antiszemitizmusnak. Találunk népszerű filmekben zsidó-kódolt (vagyis zsidó sztereotípiákat felhasználó, de nem kimondottan zsidó) karaktereket: ilyenek a gringotts-koboldok a Harry Potterben, vagy a Gyűrűk Ura törpei. Ezek az esetek nem kifejezetten károsak – azonban izgalmas, tudatalatt jelen lévő sztereotípiákra mutatnak rá.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor az antiszemitizmus egyenes és kendőzetlen, mint például ’90-es évek elején, északról világhódító útra induló black metál. A metál zene egyik legnépszerűbb alműfaja kialakulásától kezdve „náci-problémával” küzd, a műfaj korai előadói (mint a Burzum alapító Varg Vikerness), valamint népszerű kortárs képviselői is (mint a lengyelországi Graveland) mind ismertek antiszemita kijelentéseikről, és a náci szimbolika előszeretett használatáról.

De hogyan egyeztethető össze a nemzeti-szocializmus és az extrém zene? Valamint beszélhetünk itt valódi náci szimpátiáról, vagy csak polgárpukkasztásról van szó? Antiszemita-e a Harry Potter?

A sorozatról:

Mi a baj a zsidókkal? – Bevezetés az antiszemitizmusba

Az antiszemitizmus a zsidóságot több ezer éve kíséri. Idősebb, mint az időszámításunk. Az emberiség legsötétebb, legvéresebb atrocitásaiért felelős. Az antiszemitizmus adaptál, történelmi helyzetéhez, kulturális kontextusához folyton igazodik – éppen ezért tudott ilyen hosszú ideig, ennyire sikeresen fent maradni. A zsidók puszta vérszomjból feszítették keresztre Isten egyetlen fiát, gyerekeket rabolnak el, hogy a vérüket maceszba süssék, betegségeket terjesztenek, leuralják a kultúrát, a gazdaságot, elnyomják a kereszténységet, kiírtják a fehér fajt.

Az utóbbi években Európában és Amerikában megdöbbentő mértékben nőtt az antiszemita közbeszéd, és ezzel együtt az antiszemita támadások száma is. De mik a zsidógyűlölet alapvető motívumami? Hogyan tudjuk detektálni, felismerni és védekezni ellene? És miért lett megint ennyire népszerű?

Előadásaink során végigvesszük a legfontosabb mítoszokat, a Jézus-gyilkosságtól egészen a nemzeti-szocialista black metálig.

Az előadásokat Takáts Márk Dávid, az ELTE Esztétika tanszékének mesterszakos hallgatója, Magyarország vezető gólemkutatója, Nick Land magyar hangja, harmadik éve a Bálint Ház állandó előadója tartja. Publikációi elérhetőek a Literán, a Tiszatájban és a Laokóonon.

A kurzus hibrid módon lesz tartva: a Bálint Ház Maceszgombóc termében és Zoomon keresztül is részt lehet venni.

Tovább az esemény oldalára »