Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Hanukai programok 1. rész

 

Összegyűjtöttük azokat a hanukai programokat, amelyekre bizonyosan érdemes lesz benézni. Az első körben a december 16–18. között zajló események közül lehet válogatni.

December 16.

17:00 PROAKTÍV – Hanuka program vallásról és társadalmi aktivizmusról: fókuszban a hajléktalanság – Gozsdu udvar és Kolor Bár (Király utca 13.)

A Bálint Ház, a Gozsdu udvar és a Kolor idei hanuka-programja a PROAKTÍV. A most induló programsorozat a társadalmi aktivizmus és a vallás kérdéseit járja körül egy-egy zsidó ünnep apropóján. Idén 16-án gyújtjuk az első gyertyát. Első alkalommal fókuszban: a hajléktalanság.

19:00: Vallás és szociális aktivizmus címmel kerekasztal-beszélgetés: résztvevők Kelemen Katalin rabbi, Bolba Márta evangélikus lelkész, Domokos Tibor evangélikus lelkész és Urbán József piarista szerzetes. Moderál: Misetics Bálint szociálpolitikus.

Itt lesz még: Krétakör Szabadiskola – Hajléktalanság-akció; 20 forintos szegények utcaszínháza (Pneuma Szöv.); Gyertyagyújtás – fánkosztás; Udvarhelyi Tessza; Misetics Bálint; Fortissimo koncert.

Facebook

18:00 Hanukai gyertyagyújtás a Nyugati téren

December 16-tól 23-ig minden este (péntek kivételével) 18 órakor szeretettel várunk mindenkit a Nyugati térre, közös hanukai gyertyagyújtásra, közös táncra és a felejthetetlen hanukai fánkra. Ünnepségünket részvételükkel megtisztelik a zsidóság vezetői és közéleti személyiségek.

18:00 Frankel Zsinagóga (Frankel Leó út 49.)

Hanukai BaLaGan a Frankel zsini mögött és bent a zsiniben gyertyagyújtással és fánkkal az Élet Menete Alapítvány és Frankel Zsinagóga közös szervezésében.

18:00 Hanuka gasztrofesztivál – Mazel Tov (Akácfa u. 47.)

Hanuka első napján terülj-terülj asztalkámmal, Déri Szilvi gőzölgő latkeszeivel, Raj Rachel ikonikus flódnijával, az alkalomra sütött meglepetés fánkokkal, Dafke Deli bagelekkel, a Macesz Huszár krumplifánkkal szervírozott libacombjával és házi töltésű merguezekkel várunk este hattól az utolsó morzsáig.

Facebook

19:00 Negyed7Negyed8 – Az utolsó Teleki téri stiebel – fotókiállítás – Auróra (Auróra u. 11.)

A kiállítás látogatói a fotók mentén nemcsak megismerkedhetnek a Teleki tér 22. szám alatt található stiebel történetével és bepillantást nyerhetnek egy rendkívül sokszínű budapesti zsidó közösség krónikájába, hanem megtudhatják azt is, hogy az itteni közösség honnan hová tart, és mi közük van ehhez a folyamathoz.

Programszervező közösség: Teleki Téri Imaház, Gláser Jakab Emlékalapítvány

Facebook

19:00 Gyertyák és kultúrák – az IKI „Melting Pot” hanuka ünnepsége – Művelődési Szint (Müszi – Blaha Lujza tér 1.)

A „Melting pot” egy decemberben induló új rendezvénysorozat, amelynek célja, hogy különböző kultúrákat és szokásokat mutasson be és hozzon össze.

Első alkalommal december 16-án, hanuka ünnepének alkalmából beszélgetünk majd a gyertyákról és szerepükről a zsidó, orosz, japán buddhista és roma kultúrában.

20:30-tól a Cosa Polska lengyel zenekar ad koncertet (itt belehallgathattok a zenéikbe: www.facebook.com/CosaPolska )

Vendégelőadókkal és az ő történeteikkel, különböző népzenékkel, ízletes ételekkel és italokkal várunk mindenkit! Egy este rengeteg történettel és gyertyákkal a MÜSZI-ben.

A rendezvény ingyenes.

Facebook

December 17.

17:00 Hanuka a múzeumban – Néprajzi Múzeum (Kossuth Lajos tér 12.)

A Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című kiállításunkon több olyan tárgyat mutatunk be, amely a hanukához, a fény ünnepéhez köthető: 19. században használt, egyszerű hanukiákat, trenderliket.

Hanuka programunkon rendhagyó tárlatvezetéssel, a hanuka rövid bemutatásával, gyertyagyújtással és az ünnephez kapcsolódó speciális zenei produkcióval várjuk látogatóinkat: Száraz Miklós György író rendhagyó tárlatvezetése a Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című kiállításban, Biró Tamás nyelvész (ELTE BTK Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék) röviden ismerteti a hanuka ünnepét, majd ezt követi a gyertyagyújtás és a Sabbathsong Klezmer Band hanukai koncertje.

A program ingyenes.

18:00 Héber Központ hanuka ünnepség – Izraeli Kulturális Intézet (Paulay Ede utca 1.)

Ünnepeljük idén is együtt a hanukát! Szeretettel várjuk minden jelenlegi és volt diákunkat is a Héber Központ hanuka ünnepségére, amelynek során egy különleges hanukián gyújtjuk meg a gyertyákat és hagyományos hanukai fánkot, szufganiotot fogyasztunk majd.

Facebook

18:00 Gozsdu ünnepi élményudvar – Gozsdu udvar (Király u. 13.)

Dr. Verő Tamás a Frankel Leó úti körzet rabbija gyújtja a második gyertyát. Majd Gerendás Péter és Jáger Bandi duója zenél. Gerendás Péter Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, szövegíró. Zenéjét leginkább a latin, rock és lírai dallamok jellemzik, de közel áll hozzá a jazz és a szefárdi dallamvilág is.

Facebook

December 18.

18:00 Gozsdu ünnepi élményudvar – Gozsdu udvar (Király u. 13.)

Burján Árpád a Bét Orim Reform Zsidó Közösség leendő rabbi növendéke gyújt. Őt követi Samu – Pandzarisz Diána, és Lamm Dávid duója következik. Ők sem ismeretlenek már a szefárdi muzsikához szokott füleknek. Dina a második kisgyermeke születése után a közeljövőben tervezi a visszatérést a teljes Dina Zenekarral.

20:00 Hanuka’75 & Karácsony’14 – Maratoni Klezmer-Kocsma – Kazimir Bisztró (Kazinczy u. 34.)

Maratoni Klezmer est a Kazimir Bisztróban a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében.

A klezmer dallamok mellett szó lesz a hanuka és a közelgő karácsony ünnepéről. L
esz finom fánk és forralt bor, sok zene és nagyon jó hangulat. És persze meggyújtjuk a Hanuka harmadik lángját is.

Akik a hangulatról gondoskodnak: a Z’mirim diák klezmer zenekar, a Dina Music Budapest és a Vodku zenekar.

Beugró 2000, elővételben 1800 forint, az ár tartalmazza egy ünnepi fánk és egy pohár forralt bor árát. Jegyeket elővételben a MaZsiKe irodájában lehet megvásárolni munkanapokon a délutáni órákban. (Bálint Ház-Budapest VI. ker., Révay u. 16.)

Facebook