Győri Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

 
   

Az Öt Templom Advent egy hónapos programja idén egy négynapos filmfesztivállal indul. A ZsiFi programján az elmúlt évek legjobb, a zsidó kultúrát, életmódot, emlékezetet bemutató filmjei láthatók, egyebek mellett az Egyesült Államokból, Németországból, Olaszországból, Izraelből és Magyarországról, a budapesti vetítésekkel párhuzamosan, idén első alkalommal Győrben is.

* November 29.

18:00 A Győri Zsidó és Izraeli Filmfesztivál ünnepélyes megnyitója
Helyszín: Zsinagóga

Nyitóbeszédet mond: Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester
A megnyitót a Győri Egyetemi Zenekar hangversenye követi
Bernstein: Zongoraverseny
Karmester: Ménesi Gergely
Szólista: Choi Insu
A részvétel ingyenes!

19.00 Jómadarak (Doubtful)
Helyszín: Menház

Héber nyelven, magyar és angol felirattal | izraeli film | 88 perc, 2017
Rendező: Eliran Elya
A forgatókönyveket és verseket író Assi élete holtpontra kerül, tele van kétségekkel a múltját, jelenét és jövőjét illetően. Ráadásul egy kisebb baklövést követően közösségi szolgálatra ítélik, mely során fiatalkorú elítélteket kell tanítania. A két világ találkozása mindkét oldalon új energiákat szabadít fel és új perspektívákat mutat.
A megtörtént esetet feldolgozó film a Jeruzsálemi Filmfesztivál legjobb első filmnek és legjobb operatőri munkának járó elismerését kapta 2017-ben.

Jegyár: 1000 Ft

* November 30.

19.00 Ben Gurion – epilógus (Ben-Gurion, Epilogue)
Helyszín: Menház

Héber nyelven, magyar felirattal | izraeli-francia dokumentumfilm | 61 perc, 2016
Rendező és forgatókönyvíró: Yariv Mozer
Néhány évvel ezelőtt hatórányi, eddig ismeretlen interjúanyag került elő, mely a modern kor egyik legismertebb politikusával, David Ben Gurionnal készült. 1968-ban járunk, öt évvel a halála előtt. Ekkoriban egy mindentől távoli helyen élt, messze a napi politika eseményeitől. Az interjúból készült dokumentumfilm Ben Gurion belső utazását mutatja be, egy olyan ember visszaemlékezését, aki a mai Izraellel és annak jövőjével kapcsolatban is meghökkentően tisztán látónak bizonyul.
A film 2017-ben az Izraeli Filmakadémia legjobb dokumentumfilm díját nyerte el.

Jegyár: 1000 Ft

* December 1.
16.00 Abulele (Abulele)
Helyszín: Menház

Héber nyelven, magyar felirattal | izraeli ifjúsági film | 90 perc, 2015
Rendező: Jonathan Geva
A tíz éves, bátyja halála óta bűntudattal élő és magányos Adam egy nap különleges teremtménnyel találkozik: Abulele, a furcsa szörny személyében nem mindennapi társra tesz szert, s kalandos barátságuk révén rájön: ha igazán szeret valakit, soha sem marad egyedül.

Jegyár: 1000 Ft

19.00 Apánk (Our Father)
Helyszín: Menház

Héber nyelven, magyar felirattal | izraeli dráma | 105 perc, 2016
Rendező: Meni Yaesh
Ovadia a tel-avivi szórakozóhelyek legmarkosabb kidobóembere. Álma, hogy apa legyen, viszont felesége, Rachel már közel 5 éve sikertelenül próbál teherbe esni. Amikor Shalom, egy kisstílű gengszter munkát ajánl neki, Ovadia nagy lehetőséget lát az ötletben, mivel így biztosíthatja feleségének a drága magánkezelést. Amint Rachel teherbe esik, férje úgy dönt, hogy nem dolgozik többet Shalomnak, viszont ez korántsem olyan egyszerű, mint gondolta.
Díjak és jelölések: Izraeli Filmakadémia, 2016 – 2 díj, 8 jelölés

Jegyár: 1000 Ft

* December 2.
16.00 Nagyi projekt (Granny project)
Helyszín: Menház

Angol nyelven, magyar felirattal | magyar-angol dokumentumfilm | 89 perc, 2017
Rendező: Révész Bálint
A film három fiatalember felnőtté válásának és nagymamáik múltjának története – egy tényleges és egy szimbolikus utazás formájában. Ahogyan a fiúk bebarangolják Európát, a nagyik – egy angol kém, egy náci németországi táncosnő és egy magyar kommunista holokauszt-túlélő – felelevenítik élményeiket, s egy virtuális utazásba csöppenünk a huszadik század történelmébe. Révész Bálint szellemes és friss hangvételű dokumentumfilmje sikerrel szerepelt a nemzetközi filmfesztiválokon, és elnyerte a magyar filmkritikusok legjobb dokumentumfilmnek járó díját.