Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

György Péter könyvbemutatója – A hatalom képzelete

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
 

Mennyire süllyedt a múlt mélyére az államszocializmus korszaka? Mintha az egész akkori világ egyszerre veszne el Muhi és Mohács messzeségébe, közben reflexei, szokásai a mai napig meghatározóak, sokszor anélkül, hogy ezzel egyáltalán tisztában lennénk. Állami kultúra és művészet 1957-1980 között.

Extra vetítéssel egybekötött könyvbemutató. A szerzővel a Magvető kiadó szerkesztője, Szegő János beszélget.

Mennyire süllyedt a múlt mélyére az államszocializmus korszaka? Mintha az egész akkori világ egyszerre veszne el Muhi és Mohács messzeségébe, közben reflexei, szokásai a mai napig meghatározóak, sokszor anélkül hogy ezzel egyáltalán tisztában lennénk.

György Péter új könyvében az emlékezet antropológusaként ered a közelmúlt nyomába; az 1957 és 1980 közötti időszak kulturális közegeinek hatalomjátszmáit, attitűdjeit és mentalitásait vizsgálja textusok és kontextusok együttes elemzésével. Mit tudunk kezdeni a Kádár-korban ünnepelt, megbecsült, mára azonban antikváriumok mélyén porosodó életművekkel? Mit kezdenek velünk ezek a szövegek és festmények? Miképpen közvetítette a kor absztrakt-pragmatikus ideológiáját a film? Milyen máig ható következményei vannak az akkori építészeti vitáknak? Milyen volt a kulturális és mindennapi tér abban a világban, amelyben olybá tűnt, megáll az idő?

A kötet a helyszínen 20% kedvezménnyel megvásárolható.

Ingyenes program.

György Péter A hatalom képzelete