Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Gólem Színház: megújult a Pizza Kamikaze!

  Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház Jurányi utca 1
Budapest, 1027 Magyarország
 

A Vinnai András darabjából készült előadás új vizuális elemekkel, új színésszel és új zenei anyagokkal is gazdagodott. A Pizza Kamikaze egy kifejezetten érzékeny problémakört kutat: az öngyilkosságot. A történet, miközben végig az öngyilkosokon keresztül mutatja a világot, rendkívüli módon mégis himnuszt zeng az élet fontosságáról és a halálba menekülés értelmetlenségéről. Dátumok: február 23., március 29., április 24.

„Két nappal azután, hogy végeztem magammal, munkát találtam egy pizzériában. Nem túl nagy szám, de átmenetileg jó lesz!”

A főszereplő, Háim – akinek a neve héberül azt jelenti: élet – egy nap telespriccelte vérrel az albérletét egy lány miatt, majd az öngyilkosok gyűjtőhelyén olyan hírt kap, ami alapjaiban változtatja meg eddigi „halálát”. Ebben az abszurd, groteszk világban az öngyilkosok úgy „élnek tovább”, ahogy végeztek magukkal: az ereiket felvágók vérző csuklóval, a vízbe ugrók elkékülve, a magukat fejbe lövők lyukkal a halántékukban, míg az öngyilkos merénylők leginkább egy gyrosra hasonlítva.

A Pizza Kamikaze egy minden ízében új magyar dráma, mely egy kifejezetten érzékeny problémakört kutat: az öngyilkosságot. A témát ezúttal nem a környezet, a gyászolók, a család vagy a barátok, hanem az öngyilkosok szemszögéből ábrázolják, így egy egészen új, abszurd humorral átszőtt narratíva született. A történet, miközben végig az öngyilkosokon keresztül mutatja a világot, rendkívüli módon mégis himnuszt zeng az élet fontosságáról és a halálba menekülés értelmetlenségéről.

Vinnai András Etgar Keret Kéjtáná sel Kneller (Kneller tábora) című művét felhasználva írta meg a Pizza Kamikazét. Etgar Keret Izrael egyik legismertebb és legizgalmasabb kortárs írója, ezt a kisregényét már több mint huszonkét nyelvre fordították le. “Etgar Keret első könyvének megjelenése idején Izraelben éltem, emlékszem az első reakciókra, hogy egy egészen új hangot hozott az izraeli irodalomba és ez így van a mai napig. Annyira különleges szemszögből nézi a világot, határtalanul bátor a nyelvezete és stílusa, egyértelmű volt, hogy a leginkább hozzá illő színpadi szerző Magyarországon csak a hasonlóan bátor és egyedi Vinnai András lehet” – mondta Borgula András rendező.

Az előadás most több elemében megújúlva kerül ismét műsorra. Számos új vizuális effekttel, friss zenei anyaggal gazdagodott és új a szereplők között található Hajmási Dávid is, aki a Kaposvári Egyetem egyre több független színházi produkcióban feltűnő végzős színész hallgatója.

Jó hír a magyar olvasóknak, hogy az előadás alapjául szolgáló kisregény márciusban a Libri Kiadó gondozásában magyarul is megjelenik, szövegét Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője fordította. Etgar Keret az idei könyvhét alkalmavál el is látogat Magyarországra, áprilisban a Gólem Színház közönségével is találkozik majd.