Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Gáli József: A püspök madarai – könyvbemutató

  Auróra Klub Auróra utca 11.
Budapest, Magyarország
   

A könyvbemutatót Csillik Dávid, a Mazsihisz Ifjúsági Csoportjának vezetője nyitja meg, a kötetet bemutatja Mészáros Sándor, a könyvet megjelentető Kalligram Kiadó vezetője.

A kötetről Rózsa Péter, a Klubrádió főszerkesztő-helyettese beszélget Eörsi László történésszel, Filep Tamás Gusztáv kisebbségkutatóval Kőszeghy Péter irodalomtörténésszel és Szanyi Péter szobrásszal.

Felolvas Ruszkai Szonja és Valcz Péter színművész, valamint Kornis Mihály író előadásában is elhangzik Gáli József: Farkaskutyák című novellája, felvételről.

Az est házigazdái a szerző özvegye, Balla Margit festő, a Lauder iskola tanára, és Pályi Márk, a kötet szerkesztője.

A kötet megjelenését a Magyarországi Zsidó Hitközségek szövetsége és a Frankel Leó utcai templomkörzet elnöke, Tordai Péter is támogatta. A könyv a helyszínen kedvezményesen megvásárolható.

Gáli József a huszadik század második felének jelentős, de ismeretlen magyar írója volt. 1930-ban született Gyulán, 1944-ben egész családjával együtt deportálták Auschwitzba, a koncentrációs tábort egyedül ő élte túl. Legjobb barátjával, az 1958-ban kivégzett Angyal Istvánnal is ott ismerkedett meg. A Rákosi-korszakban osztályidegenként kizárták a színművészeti főiskoláról, első drámájára mégis József Attila-díjat kapott. Rajk László újratemetésének estéjén mutatták be a rendszert bíráló Szabadsághegy című darabját, amely nagyban hozzájárult az 1956-os forradalom kitöréséhez. A forradalomban való részvételéért először halálra, majd hosszú börtönbüntetésre ítélték, a lágerben megromlott szívét ott további tortúráknak vetették alá. 1968-ban orvosi műhiba folytán a klinikai halál állapotába került. A hetvenes években a legjelentősebb német szerzőket fordította. Végül 1981-ben, szívrohamban halt meg. Most megjelenő könyvében prózai írásai mellett mindhárom nagy drámája szerepel. A kötethez Márton László író, drámaíró írt utószót. Tragikus életútja különös valóságértéket tulajdonít Gáli élete eseményeinek. Sűrű prózájában ennek az elemeit ragadja meg és tárja elénk olyan élesen és hétköznapian, hogy a legszélsőségesebb helyzetekben is otthon érezzük magunkat – akármilyen hihetetlen is –, és tudnunk kell, hogy mindez velünk is megtörtént és megtörténik.

Tovább az esemény oldalára »