Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

GALBI – Ofra Haza kiállítás

  Izraeli Kulturális Intézet Paulay Ede utca 1
Budapest, 1061 Magyarország
   

Ofra Haza a ’80-as, ’90-es évek izraeli zenei szcénájának egyik legjelentősebb és legkiemelkedőbb alakja, és azon kevés izraeli énekesek egyike, aki sikeres nemzetközi karriert futottak be.
A GALBI című kiállítás – amely az énekesnő egyik legnagyobb slágere után kapta a címét – megkísérli teljes egészében bemutatni Ofra Haza karrierjét, és azt a folyamatot, ahogy hihetetlenül népszerű zeneszámain keresztül az izraeli kulturális örökség részévé vált. Haza élete minden ízében igazi 20. századi tündérmese volt.
Egész karrierjét széleskörű siker jellemezte: nemcsak a nők, de a férfiak is példaképüknek tekintették az álmait kemény küzdelmek árán megvalósító lányt. A ’80-as, ’90-es években Haza Izrael egyik legfontosabb és legsikeresebb énekesnője volt. Haza volt az első izraeli díva, aki a keleti és nyugati kultúrák találkozását egyesítő új izraeli közgondolkodást szimbolizálta. Ez a kulturális keveredés biztosította Haza számára a nemzetközi sikert: albumai megjelentek az USA-ban és Európában is.
A kiállítás során a látogatók két utat járhatnak be: az egyik a múltba vezet, a másik a jelenre fókuszál. Előbbi Haza pályáját mutatja be a koncerteken használt eredeti kellékekkel, lemezekkel, családi fotókkal és a díjaival; ezt egészítik ki a rajongók gyűjteményei, akik egész életében követték Haza karrierjének alakulását, és gyerekkoruktól mindmáig gyűjtik a hozzá kapcsolható emléktárgyakat. A jelennel kapcsolatos kiállítás-szegmens körülbelül húsz művész és designer munkáit mutatja be, amelye kifejezetten a jelenlegi kiállításra készültek – Haza időtlen stílusa, személyisége, egyedi hangja, zeneszámai és karrierje inspirálták őket.
Kelet és Nyugat összeolvadása, a kultúrák és a nyelvek keveredése, a nosztalgia és a nők – különösen a mizrahi (közel-keleti zsidó) nők – helye a társadalomban mind-mind olyan témák, amelyek Ofra pályája szempontjából is meghatározóak voltak.

Tovább az esemény oldalára »