Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Filmklub – rövidfilmek

  haMoadon Bilu 39 / Marmorek 9
Tel-Aviv, Izrael
   

Filmklub! – ez volt az egyik első felkiáltás, mikor a HaMoadonról – A Klubról agyalni kezdtünk. És most – indul! Az első vetítésre rövidfilm-összeállítást hozok a Mediawave Nemzetközi Filmfesztivál idei díjnyertes filmjeiből. 

KÖZEL-KELETI KÖZELKÉPEK

Úgy akartam összerakni ezt a vetítést, hogy a 2019-es Mediawave Filmfesztivál programjából kiválogatom a Közel-Kelettel foglalkozó filmeket. Aztán inkább arra gondoltam, hogy a díjazott filmeket hozom. Végül összegyúrtam a két koncepciót, és rövid blokkokra bontottam a vetítést. Íme:

TÚLÉLŐK

Az első film Elif Yigit török rendező Végtelen játékok című filmje is a háború igazi veszteseiről, a gyerekekről szól. Hiába térnek vissza az otthonaikba, az életük nem kerül már egyenesbe. – 6 perc, magyar felirattal

Két iráni rövidfilm: Az első Payam Shadnija: Exist című dokumentumfilmje. A film hőse furcsa technológiát választ a túléléshez. – 8 perc, magyar felirattal

A másikban, Layth Gagam Boldog Születésnapot! című játékfilmjében egy kislány tartaná éppen a születésnapját, ha lenne, aki megünnepli vele… – 8 perc, magyar felirattal

HÁBORÚS PÁROS

A háború a filmekben már olyan, mint egy videójáték. 
Heba Khaled szíriai rendező Senkiföldjéről című dokumentumfilmje még erre is rátesz egy lapáttal; a legvalódibb háborút látjuk, úgy, mintha mi rángatnánk a joy-sticket, de itt nincs a végén még egy élet… – 22perc, magyar felirattal.

A párja, Alexis és Jermaine Lopez francia rendezők Szerelmesen című kisjátékfilmje pedig a háború felett győzedelmeskedő szerelmet bízná egy okostelefon applikációra. – 7 perc, magyar felirattal.

DÍJNYERTES RAJZFILMEK

A két film közül az egyik pont a mi városunkról szól! Samuel Pathey svájci rendező filmjének Úti beszámoló: Tel-Aviv a címe. – 6 perc, magyar felirattal.

A másiknak nincs köze a térséghez, viszont furcsa és gyönyörű ötletekkel készült film. Az idén az animáció kategória fődíját kapta. Tökéletlenség a címe, rendezője: Donato Sansone. – 6 perc.

RÁADÁS: Kakukktojás

Se díjat nem nyert, se nem közel-keleti.
Holland film, rendezője: Bart Schrijver. Címe:Tarts ki!
Rövid játékfilm, nagyon rövid…
De nem lövöm le a poént…

Várok mindenkit az első FILMKLUB programon!
Silló Sándor, a FilmKlub házigazdája

Tovább az esemény oldalára »