Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Feketék és zsidók: Abernethy fekete zsidói • Takáts Márk Dávid előadása

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   

Takáts Márk Dávid új kultúrtörténeti előadássorozata.

A sorozatról:

Feketék és zsidók – A Harlem reneszánsztól Kanye Westig

Az afro-amerikai és a zsidó közösség viszonya számtalan különböző alakot ölthet, és úgy tűnik, hogy ezek a szerepek nem mindig teljesen felhőtlenek. Főbérlő és albérlő, zenei producer és kizsákmányolt előadó, elnyomó tőkés és elnyomott munkás? Vagy sorstársak a kirekesztettségben, rabszolgák a bibliában és rabszolgák a történelemkönyvekben?

Mi okozhatja az amerikai feketék és az amerikai zsidók ellentéteit és mit mond ez el nekünk az egyes közösségek társadalmi és történelmi helyzetéről? Előadássorozatunk négy részében a zsidók és az afro-amerikaiak vonatkozásainak járunk utána. Az Izomzsidó és a Beteg zsidó előadásokhoz hasonlóan ezt művészeti alkotások, tudományos szövegek és közös disputa keretében tesszük.

Első előadás:

Abernethy fekete zsidói

A rangos amerikai díjakkal kitöntetett író és teológus, Arthur Talmage Abernethy 1910-ben jelenteti meg nagy hatású, a The Jew a Negro (teljes címén: The Jew a Negro: Being a Study of the Jewish Ancestry from an Impartial Standpoint; vagyis A zsidó egy néger: Egy tanulmány a zsidó származásról egy elfogulatlan nézőpontból) című művét. Könyvében Abernethy amellett érvel, hogy mivel a zsidók a történelem során nagyon sokat keveredhettek afrikaiakkal, így genetikailag alig lehet őket megkülönböztetni, sőt – egy fajnak számítanak. Azonban a zsidók előbb utóbb hidegebb klímájú helyekre költöztek, és a bőrük is elkezdett kifehéredni, ez azonban ne tévesszen meg senkit: belül ugyanolyanok maradtak.

Előadássorozatunk első részében a huszadik század fajelméleti szövegeinek az egyik legzavarbaejtőbb példájának járunk utána.

A kurzus hibrid módon lesz tartva: a Bálint Ház Maceszgombóc termében és Zoomon keresztül is részt lehet venni.

Info és jegyek: hamarosan

Tovább az esemény oldalára »