Események betöltése

« Összes Események

EszterHáz Könyvklub: Zsigmond Anna, A Tiszától a Hefer völgyéig

   

ESZTERHÁZ KÖNYVKLUB
VIII. ÉVAD, 5. KLUB

Zsigmond Anna – A Tiszától a Hefer völgyéig – 1927-1948

Atlantic Press, 2020

Időpont: 2022. január 31. hétfő, 18.00-20.00
Helyszín: Zoom Platform
Moderátor: Karádi Éva
Beszélgetőtárs: Zsigmond Anna

Zsigmond Anna könyve nem történelemkönyv, és nem is szépirodalom. A magyar zsidók Palesztinához való viszonyát dokumentálja, 1920-as és 1930-as évekből, sosem publikált, elsődleges források alapján. A könyv fejezetei lineárisan mutatják be a tragikus múlt egy szeletét. Apró darabokból – korabeli levelekből és fotókból, valamint visszaemlékezésekből rekonstruálta a múltat.
A könyv bemutatja a magyarországi Hasomer Hatzair baloldali ifjúsági mozgalom megalakulását, a cionista szervezet belső életét, vitáit, továbbá Palesztina történelmi és politikai helyzetét a Brit mandátum (1922-1937) alatt.
Magánlevelek, izraeli archívumok, képek segítségével megelevenedik az ismeretlen környezet, az ottani feladatok, kihívások, gazdasági és politikai döntések, megismerjük Palesztina politikai helyzetét, mindazt, ami újabb döntésüket kikényszerítette. Többekre csalódás és politikai megaláztatás várt, végül kiutasítás, és visszatoloncolás a fasizálódó Európába – Magyarországra.
A könyv személyes élettörténeteket mutat be, dokumentumokra alapozva. Az „5. aliya” tagjai között nem csak azoknak a gyerekeknek a szülei voltak, akik a családi örökségként megőrzött leveleket és fotókat a szerző rendelkezésére bocsátották, de Zsigmond Anna mindkét szülője is …
xxx
Bejelentkezés:[email protected]
Az EszterHáz Egyesület Könyvklubja nyitott, de a részvétel
klubtagsághoz és regisztrációhoz kötött.
A 2. félévi tagdíj: januártól júniusig:
6000 Ft

Bejelentkezés:
[email protected]
Számlaszám:
Gránit Bank 12100011 17864570 00000000

Tovább az esemény oldalára »