Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

EszterHáz Könyvklub: Závada Pál: Egy piaci nap

  Iki Paulay Ede utca 1., Budapest, Hungary, 1061
   

EszterHáz Könyvklub, IV. Évfolyam, 4. Klub

Závada Pál: Egy piaci nap
Magvető, 2016

Moderátor: Huszár Ágnes
Vendég: Závada Pál író

Mi vihet arra embereket, hogy bandába verődve rátámadjanak másokra? Miféle helyzetben mely beidegződések válthatják ki egy utcai csődületből a vérszomjas ragadozók ösztönét? Egy falusi piac népségéből kik és hogyan verődnek össze, hogy rátámadjanak saját szomszédaikra – olyanokra, akiket nemrég elpusztítani hurcoltak el, de kivételesen megmenekültek? Hogy kerülhet valaki lincselők közé?
Závada Pál új regénye a háborút és a vészkorszakot követő magyarországi antiszemita pogromok és tömeghisztériák nyomába ered…

A moderátor 3 orientáló kérdése:

1. Miért választott az író női narrátort egy alapvetően férfitörténet elmesélésére?
2. Mit ért az első személyű elbeszélő ezen: “…az én uram magyarbarát volt, s mint a legtöbben ebben az országban, a magyar érdek képviseletében teljesítette a magyar szerény feladatát…” (43.)
3. Megtörténhetett volna ez a történet egy másik magyar településen (valahol a Dunántúlon, egy nagyobb helységben)? Miért (nem)?

Csősz László történész kutatása a pogromokról: konfliktuskutato.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=140%3Aantiszemita-zavargasok-pogromok-es-vervadak-1945-1948&catid=16%3Aesetek

XXX

Az EszterHáz Könyvklub nyilvános, de klubtagsághoz és alkalmankénti regisztrációhoz kötött.
Éves tagdíj: 3000 Ft

Jelentkezés: [email protected]

Tovább az esemény oldalára »