Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

EszterHáz Könyvklub – Ruth Klüger: Élni, tovább

  Iki Paulay Ede utca 1., Budapest, Hungary, 1061
   

EszterHáz Könyvklub. IV. Évad, 3.

Ruth Klüger
Élni, tovább

Bevezető és moderálás: Bárdos Judit, Huszár Ágnes

A könyv Európában és az Egyesült Államokban is zajos sikert és hatalmas kritikai visszhangot váltott ki. És valóban kivételes, hogy egyszerre szól a fenyegetettség árnyékában és a theresienstadti lágerben megélt gyermekkorról, arról, hogy mit jelentett nőnek lenni a holocaust idején, és hogy mit jelent túlélőnek lenni. Vajon kivel, mikor, hogyan és milyen áron lehet megosztani ezt a traumát?
Kluger memoárját, mely magyar nyelven most jelent meg először, Európa-szerte nyolc irodalmi díjjal ismerték el. Műve egyszerre regény és esszé, filozófia és önéletírás.

RUTH KLÜGER (Bécs, 1931) osztrák írónő, 1947 óta az Egyesült Államokban él, ma a Kaliforniai Egyetem professzor emeritája, aki szerzőként öt nagysikerű kötet, kritikusként pedig az Osztrák Nemzeti Irodalmi Díj birtokosa.

A moderátor orientáló kérdései:

1. Mennyiben okozott olvasási nehézséget (vagy éppen könnyebb azonosulást) a kíméletlenül ószinte, nyers elbeszélői hangvétel?
2. Mennyiben volt meglepő az elbeszéló anyjához való viszonya, kapcsolatban lehet-e ezzel az írónő késóbbi vonzódása a feminizmushoz?
3. Lehet-e a kívülről megtanult (és belülről annál jobban átérzett) irodalmat egyfajta túlélési stratégiának tekinteni, mennyiben meghatározó a visszaemlékezésben az irodalom szerepe?

xxx

A részvétel klubtagsághoz és előzetes regisztrációhoz kötött.
Jelentkezés és infó: [email protected]

Tovább az esemény oldalára »