Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

EszterHáz Könyvklub – Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   


Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló 1935-1946 I-II. c. köteteiről bevezető gondolatok és moderálás: Pécsi-Pollner Katalin

//////////////////////////////

A könyvről ■ Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló 1935-1946 I-II.
JAFFA KIADÓ ■ 1200 oldal ■ ISBN: 9786155492358 ■ 2014

Gyarmati Fanni (1912-2014) Radnóti Miklós felesége és múzsája 1935 januárjában, huszonhárom éves korában, néhány hónappal a költővel kötött házassága előtt kezdett naplót írni. A bejegyzéseknek 1946 szeptemberében szakadt vége, pár héttel azután, hogy a harmadik munkaszolgálata alatt 1944-ben meggyilkolt költőt Budapesten is eltemették. A tizenkét éven át, sokszor napi rendszerességgel vezetett napló tehát egyszerre korrajz és személyes sorstragédia. Az olvasó előtt megelevenedik a Radnóti házaspár szűkebb élete és környezete: bepillanthatunk a haladó magyar irodalmi és művészeti élet hétköznapjaiba egy mind jobban fasizálódó országban, hallhatunk a sűrű baráti összejövetelekről, a párizsi utazásokról, mindennapi apró-cseprő ügyekről, és nem utolsósorban betekintést nyerhetünk egy fiatal, felnőtt, dolgozó nő életébe is, aki legfőbb feladatának azt tekintette, hogy a háttérből minden lehetséges eszközzel segítse férje költői kibontakozását. Gyarmati Fanni mélyen tisztelte és rajongásig imádta a férjét: megkérdőjelezhetetlenül hitt az általa csak ,,Mik’-nek hívott Radnóti költői tehetségében.
Az évek múltával aztán a történelmi események érthető módon egyre inkább beszüremkednek a Napló személyes feljegyzései közé. A háború árnyékában élő házaspár mindennapjait erőszak, nélkülözés, kiszolgáltatottság és embertelen törvények tucatjai teszik mind nehezebbé. Nem sokkal azután, hogy férjét, Radnóti Miklóst harmadszor is elvitték munkaszolgálatra, Gyarmati Fanninak hónapokig kellett bujdosnia, Budapestre visszatérve pedig megdöbbentő lélekjelenléttel és energiával próbálta megmenteni a családját. A tragédia azonban – mint tudjuk – mégis bekövetkezett.
Gyarmati Fanni saját bevallása szerint azért kezdett a naplóírásba, hogy nyoma maradjon mindannak, ami kettőjükkel történt. A megrázó és páratlan értékű szöveg két kötetben kerül az olvasók elé.

//////////////////////////////

Az EszterHáz Egyesület Könyvklubja nyitott, de a részvétel regisztrációhoz kötött. Ha szeretnél részt venni a könyvről tartott beszélgetésen, kérjük, regisztrálj, hogy biztosítsd a helyed a korlátozott férőhelyű teremben – mi pedig tudjuk, hány székre, fénymásolatra és pohárra lesz szükségünk. Bejelentkezés: [email protected]
Az esemény klub jellegénél fogva az első 30 jelentkezőt tudjuk csak regisztrálni és beengedni a terembe.
Legyél Te is könyvklubunk tagja!
Szeretettel várunk férfit és nőt, fiatalt és örök fiatalt

KÖNYVLISTA ■ ELŐADÓK / MODERÁTOROK
ZSIDÓK, NŐK, ZSIDÓ NŐK ■ az EszterHáz Egyesület Könyvklubjának harmadik 2016-2017-es évadának a programja:

2017. Május 29.
Clara Royer: Csillag
Bevezeti: Kis Katalin Éva

2017. Június 26.
Kardos G György Avraham Bogatir hét napja
Bevezeti: Erős Ferenc

//////////////////////////////

Tagsági díj 1 évre – szeptembertől szeptemberig: 3000 Ft
Tovább az esemény oldalára »