Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Eszterház Könyvklub – Karig Sára, A szerencse lánya

   

ESZTERHÁZ KÖNYVKLUB, VI. ÉVAD, 9. KLUB

Karig Sára: A szerencse lánya
Magvető, 2019

• Bevezető és moderálás: Bárdos Judit
• Beszélgetőtársak: Barna Imre műfordító, szerkesztő
és Schmal Alexandra szerkesztő

A moderátor orientáló kérdései:

– Melyek azok a tulajdonságok, amelyek átsegítették Karig Sárát mindazokon a megpróbáltatásokon, melyekben része volt?

– Mi a szerepe ebben (a fentiben) neveltetésének, személyisége egyéni jellemzőinek, családjának, szociáldemokrata elveinek és a társadalmi-politikai tényezőknek?

– Miért „a szerencse lánya” mégis?

Karig Sára soha nem írt memoárt, 1988–89-ben viszont elmesélte fordulatos élettörténetét Bakonyi Évának. Az interjú, s vele az interjúalany 2019-ben, a Magvető Kiadó kötetében új életre kelt: megtudjuk, hogy a bajai úrilányból hogyan lett szociáldemokrata, Radnótiék és a Szent-Györgyi család barátja; hadifoglyok, bujkáló zsidók, árva gyerekek megmentője, utóbb a Világ Igaza; a kék cédulás választások leleplezője, majd hat évig vorkutai fogoly, hazajövetele után pedig évtizedekig az Európa Könyvkiadó szerkesztője, neves műfordító.

„Hát igen. Van, aki kap egyszer egy pofont, és attól félremegy az egész élete. Eltorzul mindörökre, ha nem is az arca, de bévül a lelke, és attól kezdve már csak acsarogni tud vagy nyögni vagy legyintgetni. Karig Sára nem ilyen volt. Szerencse dolga is persze, de azért erő és tartás dolga is, hogy ő ugyanolyan ép, érdeklődő és tevékeny ember maradt Vorkuta után is, mint azelőtt.”, mondta róla Kántor Péter költő, ezzel – talán tudtán kívül is – vitatkozva Karig Sárával, aki – ahogy ezt a cím is egyértelműsíti – keresetlen egyszerűséggel a „szerencse lányának” tartotta magát.

xxx

Az EszterHáz Egyesület Könyvklubja nyitott, de a részvétel
klubtagsághoz és regisztrációhoz kötött. Jelentkezés: május17-24-ig.Az új résztvevők a jelentkezés után fizethetik be az egyszer belépési díjat: 1000 Ft-ot az
EszterHáz Egyesület számlájára.

Bejelentkezés:
[email protected]

Gránit Bank 12100011 17864570 00000000

Szeretettel várnak minden
régi és új klubtagot:
az

ESZTEREK

Tovább az esemény oldalára »