Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Erzsébetváros építészeti kincsei – Szunyogh Szabolcs előadása

  Csányi5 Csányi utca 5
Budapest 7. kerület, Magyarország
   

Aki elmegy Prágában a Joszefovba vagy Krakkóban a Kazimiersbe az a pestinél sokkal régebbi zsidó műemlékeket láthat. Zsinagógák, temetők, kóser vendéglők, héber feliratok. Minden van itt, ami egy zsidónegyedhez szükséges, egy valamit kivéve: a zsidókat. Keresztény csehek és lengyelek itt az idegenvezetők és pincérek, este leteszik a kipát, hazamennek és finom sertéssülteket esznek, adott esetben némi tejföllel ízesítve.

Budapest Erzsébetváros nevű negyede viszont él. Itt valóban vannak zsidó intézmények, színház, művelődési ház, zsinagógák, boltok és szerkesztőségek. A hely kétségtelenül nem középkori, mert a középkorban a magyar zsidók nem Pesten, hanem Budán laktak. A török háborúk elpusztították a magyarországi zsidóságot – pontosabban a keresztény felszabadító háború pusztította el őket. Az építészeti emlékek Pesten újkoriak. Újkoriak, viszont meseszépek.

A három nagyzsinagógáról mindenki tud. Talán jó néhányan hallottak már a Glücksmann-házról, az Árkád-bazárról, a Hungária-fürdőről vagy a Tolnai Világlapja sajtópalotájáról is. De jártak önök a Dohány utca 20-ban? A Király utca 15-ben? A Holló utca 4-ben? Tudják hol lakott itt Mikszáth Kálmán és Seress Rezső, hogy honnan indult Vasvári Pál, Bulyovszky Gyula, Jókai Mór és Petőfi Sándor 1848. március 15-én a Pilvaxba? Tudják, milyen gyöngyökön szűrték át a Kazincy utcai mikve vizét? Vagy azt, mikor harangoztak a Dohány zsinagóga tornyában?

Erzsébetváros gyönyörű, izgalmas, tele titkokkal. Várja önöket április 10-én este 6 órára a Csányi utca 5-be Szunyogh Szabolcs.

Jegyár: 1500 Ft
Jegyek kaphatók a helyszínen és a jegy.hu-n.

A programváltozás jogát fenntartjuk.

Tovább az esemény oldalára »