Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Énekek éneke

  Müpa Budapest Komor Marcell utca 1
Budapest, 1095 Magyarország
   


Km.: Avraham Kirshenbaum, Nissim Saal, Chaim Stern, Zucker Immánuel, Rudas Dániel, Raáb Gábor (ének), Virágh András Gábor (orgona), MÁV Szimfonikus Zenekar, vezényel: Elli Jaffe

A kántorművészet (házzánut) rendkívül fontos szerepet tölt be a zsidó liturgiában, hiszen az énekes az egész közösség könyörgését tolmácsolja a Teremtő felé, a lehető legmagasabb művészi fokon. A héberül sliach ciburnak (a közösség küldöttének) is nevezett kántortól tehát nemcsak a hagyományok ismeretét, a példás életmódot és a jó hangot várják el, hanem egyfajta előadóművészi kivételességet is.

Az Énekek éneke című koncerten a kántorok szólóban vagy kisebb-nagyobb együtteseket formálva nemcsak a neves zsinagógai énekszerzők legfontosabb műveit szólaltatják meg, de a tradicionális repertoárból is bőséggel válogatnak. Olyan kiválóságok kántor művészetében gyönyörködhetünk, mint az amerikai Nissim Saal, a Jeruzsálemi Nagy Zsinagóga kántora, Avraham Kirshenbaum, a budapesti Bethlen téri zsinagóga főkántora, Zucker Immánuel és Európa legnagyobb zsinagógája, a Dohány utcai templom kántora, Rudas Dániel. A fiatalabb generáció képviseletében fellép a müncheni Ohel Jakob zsinagóga főkántora, Chaim Stern, valamint Raáb Gábor. Az előadás karmestere a Jeruzsálemi Nagy Zsinagóga Kórusának vezetője, a karmester, zeneszerző és énekes Elli Jaffe lesz.

Tovább az esemény oldalára »