Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Egy zsidó self-made man pályája Horthy Miklós Magyarországában

 
   

A Holokauszt Emlékközpont tisztelettel meghívja Önt soron következő
„könyvtári esték” programjára

Egy zsidó self-made man pályája Horthy Miklós Magyarországában
című előadásra.

Vendégünk:
Guba Ildikó
zsidó kultúratörténész

az Óbudai Múzeum – Goldberger Textilipari Gyűjteményének tárlatvezetője

Az esemény online kerül megrendezésre a Zoom felültén
Belépés a következő linken keresztül érhető el:

bit.ly/3dqPaTy

Időpont:
2022. november 10. (csütörtök) 18.00 óra

Buday-Goldberger Leó a két világháború közötti gazdasági élet jeles alakja, a Goldberger textilgyár elnök-vezérigazgatója. Személyiségének sokoldalúsága, sorsának alakulása és tragikus bukása máig méltatlanul kevésbé ismert. Az előadás megjeleníti mint keménykezű zseniális vezetőt, bőkezű mecénást, családfőt és társasági embert. Feltárja politikai, közéleti tevékenységét, a hatalmi elittel való kapcsolatait. Bemutatja mint asszimilált zsidót, aki a cionizmus megrögzött ellenzője, ugyanakkor hitsorsosainak elkötelezett támogatója. Megismerhetővé válnak utolsó hónapjai, amikor magára hagyottan, Mauthausen poklában kellett küzdenie az életben maradásért. Buday-Goldberger Leó portréján keresztül kirajzolódik korának történelmi-társadalmi-gazdasági háttere, számos korabeli sajtóhírből, levelezésből merített idézet, fotódokumentáció teszi szemléletessé az előadást.

Előadónkról:
Okleveles kultúratörténészként végezett az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem mesterképzésén. Diplomamunkájában levéltári forrásokat felkutatva rajzolta meg a Goldberger gyár elnök-vezérigazgatójának portréját, majd e kutatások folytatásaként, az Óbudai Múzeum felkérésére írta meg „A halál nem program” – Buday-Goldberger Leó élete című könyvét. Rendszeresen tart tematikus tárlatvezetéseket a Goldberger Textilipari Gyűjteményben.

Az esemény a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül kerül megrendezésre. További eseményekért és információkért, kérjük keressék fel a fesztivál honlapját:
bit.ly/3xVfkof

Az előadás utólag online megtekinthető lesz a YouTube csatornánkon:
bit.ly/Holokauszt_Emlekkozpont

Tovább az esemény oldalára »