Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Egy ugrás és a homár / megnyitó

  2B Galéria Ráday utca 47
Budapest, 1092 Magyarország
   

Dora Ratjen csak azért vehetett részt a berlini olimpián, mert Gretel Bergmannt zsidó származása miatt eltiltották. A később Európa-bajnok magasugrónőt 1938-ban elkapják a náci tisztek egy vasútállomáson, pedig csak egy zsemlét akart venni. Pénze volt, de a sminkje alól kilátszott a borostája. Mintha a bulvárrovat írta volna a szkriptet: az őrsön a magasugrónőt levetkőztették, lefotózták és jelentést írtak róla. A rekordokat és érmeket elvették Ratjentől, aki ezután eltűnt a nyilvánosság elől.

Lesi Zoltán költő verseket írt interszexuális sportolókról, és a jelenséget tágabb kontextusba helyezte, ráadásul izgalmas költeményei több nyelven is megjelentek. A szerző és Ricardo Portilho a versekhez asszamblázsokat készített, majd könyvdizájnt. A kötet Magasugrás címen jelent meg a Prae Kiadó gondozásában.

Hogy mi köze Dora Ratjennek az interszexuális, emberkezű homárokhoz, kiderül Ricardo Portilho és Lesi Zoltán izgalmas kiállításán. A világ számos pontján bemutatott kiállítás teljes, többnyelvű anyaga három hétig a 2B galériában látható.

A megnyitón a költővel Bán Zsófia beszélget, s egy különleges költészeti performansz is megvalósul.

A kötetről itt olvashattok:
kulter.hu/2019/08/nem-embernek-tekintjuk-a-masikat/

A kiállítás szeptember 11-ig látogatható.

A programon a Budapest Pride házirendje érvényes: budapestpride.hu/hirek/a-budapest-pride-rendezvenyeinek-hazirendje

Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS