Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Egy mindenkiért?! – egyén és közösség dilemmái a modernkor előtt

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   

A Bálint Ház a Mozaik Zsidó Közösségi Hubbal együttműködve a nagy érdeklődésre való tekintettel folytatja „A zsidó hagyomány változó etikája és a modern világ” című kurzust.

Új témákon keresztül vizsgáljuk, hogy vajon releváns marad-e az ó- és középkori alapokon nyugvó zsidó hagyomány erkölcsisége a modern ember számára. A pre-modern korokban élt emberek számára erkölcsi szempontból meghatározó volt a hagyomány tekintélye és a közösséghez tartozás szabályai. Vajon a „tiszta ész” autoritását elfogadó és önmagát független individuumnak tekintő modern ember tud még tanulni valamit élet és halál, szexualitás, egyén és közösség, tudomány és morál kérdéseiben a zsidó hagyomány erkölcséből?
Az előadások klasszikus és modern zsidó források közös elemzésére és megvitatására épülnek. Noha a témák összefüggenek, de az egyes előadások önmagukban is érthetőek. A részvételhez nem szükséges előképzettség.
Az előadásokat Dr. Balázs Gábor eszmetörténész tartja, aki képzettségét elsősorban izraeli egyetemeken szerezte.

//// további előadások ////
04.26. Egy mindenkiért?! – egyén és közösség dilemmái a modern kor előtt
05.10. Mindenki egyért?! – közösség és egyén dilemmái a modern korban
05.24. Előítéletek a zsidókkal szemben – létezik zsidó üzleti etika?
06.07. Zsidók és nem zsidók – kereszténység a zsidók szemében

E kurzust többek között az különbözteti meg számos más tanfolyamtól, hogy célja még rejtve sem a hittérítés. Az előadások a tudományos ismeretterjesztés igényével lépnek fel, források interaktív tanulmányozására épülnek és végig nyitott párbeszédet biztosítanak a résztvevők számára.

//// Jelentkezz, regisztrálj, gyere! ////

Az esemény klub jellegénél fogva kizárólag az első 30 jelentkezőt tudjuk csak regisztrálni és beengedni a terembe. Bejelentkezés: web.balinthaz.hu/

Tovább az esemény oldalára »