Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Egy éj a zsidónegyedben a Múzeumok éjszakáján!

  Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár Dohány utca 2
Budapest, 1074 Magyarország
   

KULTURÁLIS RANDEVÚ A ZSIDÓNEGYEDBEN JÚNIUS 24-ÉN ÉJJEL!!!

FONTOS A PROGRAMOK NÁLUNK ESTE 21 ÓRA 50-TŐL HAJNAL FÉL KETTŐIG TARTANAK!!!

HELYSZÍNEK: MAGYAR ZSIDÓ MÚZEUM ÉS LEVÉLTÁR; DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA; A MÚZEUM ELŐTTI HERZL-PARK; RUMBACH SEBESTYÉN UTCAI ZSINAGÓGA.

Fontos: A Dohány utcai és a Rumbach utcai zsinagógában a férfiak számára kipa vagy egyéb fejfedő viselése szükséges.

A Múzeumok Éjszakája önmagában véve is különleges programokat ígér, hiszen ezen az éjjelen az intézmények kitesznek magukért, s igyekeznek különlegesebbnél különlegesebb eseményekkel szolgálni a nagyszámú közönséget. De számunkra ez a szombat éjjel még különlegesebb, hiszen ilyenkor szabadtéri hávdálá-szertartással, azaz közös szombatbúcsúztatással vághatunk neki a kulturális feltöltődést ígérő éjszakának.

A hávdálát dr. Frölich Róbert országos főrabbi vezeti a Dohány utcai zsinagóga előtt este 9 óra 50 perctől.

A hávdálá magyarul elválasztást jelent, hiszen ilyenkor arra figyelmezünk, hogy különbséget kell tennünk a szent és a profán, az ünnepnap és a hétköznap, a világosság és a sötétség, a szombat és a hét többi napja között.

PROGRAMOK A DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGÁBAN

22 óra 30-tól vezetett séták a Dohány utcai zsinagógában
Az éjszaka folyamán – összesen négy alkalommal – idegenvezetők segítségével ismerkedhetnek meg a Dohány utcai zsinagógával, a templom történetével és érdekekességeivel.
A séták fél 11-től kezdve óránként kezdődnek: 22 óra 30; 23 óra 30; 00 óra 30; 01 óra 30).
Előzetes regisztráció nem szükséges

PROGRAMOK A ZSIDÓ MÚZEUMBAN

22 órától: Múzeumi tárlatvezetések
A zsidó múzeumban este tízkor lesz kapunyitás, majd a közönséget tárlatvezetések várják a Tamid: mindig című állandó kiállításon, amelyhez játékos kvíz is kapcsolódik.

22 órától zárásig: Kérdezd a rabbit!
Ezen az éjjel dr. Verő Tamás főrabbi sem alszik, hiszen este 10-től zárásig áll a közönség rendelkezésére: a „szuperrabbi” a Kérdezd a rabbit! keretében minden, a zsidó vallással, hagyománnyal, történelemmel kapcsolatos kérdésre válaszol.

22 óra körül: Közép- és törökkori zsidó sírkövek – ünnepélyes megnyitó
A hávdálá (szombatbúcsúztatás) után, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár legújabb kiállításának megnyitója. A látogatók az elsők között tekinthetik meg a bemutatott közép- és törökkori zsidó sírköveket.

PROGRAMOK A HERZL TÉRI SZABADTÉRI SZÍNPADON

22 órától zárásig: „Herzl Beach”
A zsidó múzeum előtti téren állt hajdan Herzl Tivadar szülőháza. A modern Izrael megálmodójának emlékét idézzük fel a zenehallgatásra, beszélgetésre, kellemes lazulásra is alkalmas Herzl-parkban. A program a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, valamint a MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ együttműködésében valósul meg. Vendégeinket finom menta teával és izraeli hangulattal is várjuk.

23 óra: A Hamsa zenekar koncertje
A múzeum előtti Herzl téren este 11 órakor veszi kezdetét a „Herzl beach”, a szabadtéri színpadon a Hamsa zenekart láthatják-hallhatják, amely a tavalyi Múzeumok Éjszakáján is fergeteges hangulatú, hatalmas sikerű bulit rendezett. A Hamsa zenekar szenvedélyes keleti dallamokkal, keserédes latin balladákkal, több ezer éves liturgikus dalokkal varázsolja el a hallgatóságot.
A zenekar tagjai: Kuna Valéria – ének; Kuna Kata – ének; Kuna Bence – ének, kürt, ütőhangszerek; Kuna Gyula – trombita; Kuna Márton – harsona; Somos András – zongora; Éder Ferenc „Lá” – basszusgitár; Fábry Adonisz: dob.

PROGRAM A RUMBACH SEBESTYÉN UTCAI ZSINAGÓGÁBAN

22.30 óra: „Jeruzsálem, kedvesem…”
A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában éjjel fél 11-kor kezdődik a „Jeruzsálem, kedvesem…” című zenés est két kiváló erdélyi művész, Laczkó Vass Róbert és Szép András zongoraművész előadásában. A közönség a rendezvényen héber nyelvű istenes énekeket, jiddis nyelvű kuplékat, huszadik századi örökzöld szerzeményeket, musical-betétek és filmdalokat hallhat az említett magyar, héber és jiddisen kívül ladino és angol nyelven is.

Ez az előadás többször óriási sikerrel ment a Kolozsvári Magyar Napokon és a Kolozsvári Zsidó Napokon is. Nem is csoda, hiszen a műsor érzelmekkel és szeretettel teli produkció, amelynek egyik csúcspontja, amikor együtt énekel a művész és a közönség – ki ne hagyják, mert páratlan élmény!

Az előadásra a Múzeumok Éjszakájára érvényes karszalaggal a belépés ingyenes, de csak előzetes regisztrációval látogatható. A „Jeruzsálem, kedvesem” előadásra IDE KATTINTVA lehet regisztrálni: cooltix.hu/event/647efe04ed65916b07d0521c?fbclid=IwAR2DdB9W3AhdxYiuaxrfFNU6v6fYe81TapgdEAeOYXo3JoJKCTCDyY4n1Uk

Tovább az esemény oldalára »