Duna Szimfonikus Zenekar, vez.: Horváth Gábor, km.: Hikaru Matsukawa (Japán, hegedű)

  Duna Palota Zrínyi utca 5
Budapest, 1051 Magyarország
  port.hu
   


Km.: Zelinka Tamás (műsorvezető)

Beethoven: D-dúr hegedűverseny, op. 61
Dvořák: Szláv táncok, op. 46

A zeneszerzők többsége napjainkban már számítógépes zeneszerkesztő programmal alkot, de miképpen komponáltak a régiek? Ludwig van Beethoven például minden gondolatát papíron rögzítette, amelyek időnként csatateret teremtettek szobájában. Nála ugyanis minden apró vázlatnak jelentősége volt, amelyek hírt adnak a zenei anyaggal való ádáz viaskodásáról. „Sokáig, nagyon sokáig hordozom magamban gondolataimat, csak azután írom le azokat… Egyet-mást változtatok, elhagyok, és újra próbálom mindaddig, amíg nem vagyok megelégedve az eredménnyel…”

Antonín Dvořák éppen úgy, mint Mozart, javítgatás nélkül, igen gyorsan dolgozott. Időnként azonban így panaszkodott: „Fizikai erőm nem elég, hogy olyan gyorsan leírjam gondolataimat, amilyen gyorsan ébrednek”.

Hikaru Matsukawa japán hegedűművész számos nemzetközi hegedűverseny díjazottja. Első koncertje 11 évesen volt a Kyoto Symphony Orchestrával. Japánban és az Egyesült Királyságban végezte felsőfokú zenei tanulmányait: a londoni Guildhall Zeneművészeti Főiskolán 2016-ban kitüntetéses mesterdiplomát kapott. További tanulmányokat folytatott Shlomo Mintz mesterkurzusán Izraelben és Yuki Mori-nál Kyoto-ban. Hikaru Matsukawa világszerte szívesen fogadott szólista. 2017-ben első díjas és zenekari különdíjas lett a Nemzetközi Duna Versenymű Kurzuson.

Horváth Gábor 1988-ban szerezte első diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Középiskolai Énektanár és Karvezető szakán, majd 2002-ben a karmester szakon kitüntetéses diplomával végzett Lukács Ervin és Gál Tamás irányításával. Jelenleg a Gödöllői Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és vezető karmestere, a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar másodkarmestere, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karmester és Karvezetői Tanszék adjunktusa, és a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola karvezetés, valamint kamarazene tanára, aki mindig örömmel fogadott közreműködője a Duna Szimfonikus Zenekar koncertjeinek.

Őszibérlet/4. – Beethoven és Dvořák bűvöletében

Ugrás az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS