Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Dudu Tassa & The Kuwaitis

  Sziget Fesztivál Május 9. park
Budapest, 1033 Magyarország
   


„Úgy szól, mintha Rachid Taha a Led Zeppelin erősítőjén játszana” – írta a francia Les Inrockuptibles magazin Dudu Tassa új zenekarának első albumáról (Dudu Tassa and the Kuwaitis), de még ennél is mélyebbre nyúlik Tassa gyökere.

Az iraki zsidó gyökerű Tassa Tel Avivban cseperedett fel. Tizenhárom éves volt, amikor az első albuma (Loving the Songs) 1990-ben megjelent, és attól kezdve ontotta a lemezeket, de nyugaton csak a 2009-es In the End You Get Used to Everythingnek támadt visszhangja, melyen a Radiohead gitárosa, Jonny Greenwood is szerepelt.

Az áttörést eredményező Dudu Tassa and the Kuwaitis 2011-ben látott napvilágot, Tassa nagyapja és annak testvére – a modern iraki zene megteremtői közt számon tartott – Daoud és Sallah Al Kuwaiti előtt hajtva fejet. Sallah tíz, Daoud nyolcéves volt, amikor a nagybátyjuktól egy hegedűt és egy lantot kaptak ajándékba, és hamarosan az arab világ olyan kaliberű előadók kérték közreműködésüket, mint Umm Kalthoum és Mohammed Abdel Wahab. Aztán az ötvenes évek elején Izraelbe telepedtek, és az Izraeli Rádió arab zenekarának szólistáiként ragyogtak tovább, azon kevesek közé tartozva, akiket egyaránt csodált az arab és a zsidó hallgatóság.

Az ő szerzeményeiket gyúrta a maga képére Tassa a Dudu Tassa and the Kuwaitis Vol. 2 című 2015-ös albumán is, a maga varázslatos módján, vagyis úgy, hogy éppolyan klasszikus, mint amilyen friss irak ’n’ roll legyen.
Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS