Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Dr. Balázs Gábor: Középkori kereszténység és zsidóság

 
   

Ismét izgalmas előadással jelentkezik Balázs Gábor a “A zsidó történelem értelme” sorozatunkban: Középkori kereszténység és zsidóság – testvérek jóban, de főleg rosszban

A zsidóság középkori történelmét nem kell folyamatos, az egyik üldöztetéstől a másikig tartó szenvedéstörténetként látni, ahol a zsidóság folyamatos áldozatszerepben volt, de ugyanakkor a multikulturalizmus ideálját sem kell anakronisztikusan belelátni a középkori kulturális kölcsönhatásokba. Az előadás a két vallás komplex, konfliktusokban gazdag, de azért pozitív kölcsönhatásokat is mutató viszonyát ismerteti.

Az előadás szövegeken és képzőművészeti alkotásokon keresztül azt vizsgálja, hogy a keresztény környezetük milyennek látta a középkorban a zsidókat és a zsidó vallást, és milyen lehetett a középkorban a zsidók élete a keresztény világban.

Csatlakozz te is az online előadáshoz, kérdezz, szólj hozzá itt: us02web.zoom.us/j/83545019206?pwd=b0VWcUUyZHZDVmF2N0p6aW9mNjMwUT09
Meeting ID: 835 4501 9206
Jelszó: 1065

E kurzust többek között az különbözteti meg számos más tanfolyamtól, hogy célja még rejtve sem a hittérítés. Az előadások a tudományos ismeretterjesztés igényével lépnek fel, források interaktív tanulmányozására épülnek és végig nyitott párbeszédet biztosítanak a résztvevők számára.

•● MI EZ? ●•

Ha Hérodotosz volt a történetírás atyja, akkor a zsidók a történelem értelmének atyái voltak.” – írta Josef Hayim Yerushalmi a zsidó közösségi emlékezetről írt és klasszikussá vált könyvében, a Zákhorban. Az előadássorozat a zsidó történelem fontos fejezetein halad át a Bibliától napjainkig. Nem puszta eseménytörténeti áttekintésre kerül sor, ahogy ez a bevezető kurzusoknál megszokott, hanem állandóan visszatérő központi kérdés lesz, hogy az egyes történelmi eseményeknek milyen értelmet tulajdoníthatunk a zsidó történelem egésze szempontjából.

•● KI AZ ELŐADÓ? ●•

Az előadásokat Balázs Gábor, Izraelben végzett eszmetörténész tartja, aki jelenleg az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rabbi szakának szakfelelőse.
Az izraeli Ilan Bar egyetemen doktorált és ott kezdte egyetemi oktatói pályáját. Fő érdeklődési területe vallás és erkölcs kapcsolata, valamint a 21. század kihívásai a zsidó hagyomány számára. Korábban a Lauder Javne Iskola judaisztikai tanácsadója, az Izraeli Kulturális Intézet és a Maszoret Avot iskola igazgatója volt. Társadalmi munkában a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség alelnöke.

•● SZERVEZŐ ●•
A Bálint Ház a Mozaik Zsidó Közösségi Hub közös szervezésében.

🌎🇺🇸🇬🇧 Religious philosopher Gábor Balázs is inviting us to explore Biblical stories, now online, via a Zoom meeting! Our topic for this week: Medieval Christianity and Judaism – brothers in good, but mostly in bad

Through texts and works of fine art, this lecture will explore how the Christian environment perceived Jews and the Jewish religion in the Middle Ages and what the lives of Jews in the Christian world might have looked like during this time.

The program is in Hungarian.

Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS