Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Dr. Balázs Gábor: Jom hásoá – Lehet hinni Auschwitz után?

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   

A Bálint Ház a Mozaik Zsidó Közösségi Hubbal együttműködve a nagy érdeklődésre való tekintettel folytatja „A zsidó hagyomány változó etikája és a modern világ” című kurzust.

Új témákon keresztül vizsgáljuk, hogy vajon releváns marad-e az ó- és középkori alapokon nyugvó zsidó hagyomány erkölcsisége a modern ember számára. A pre-modern korokban élt emberek számára erkölcsi szempontból meghatározó volt a hagyomány tekintélye és a közösséghez tartozás szabályai. Vajon a „tiszta ész” autoritását elfogadó és önmagát független individuumnak tekintő modern ember tud még tanulni valamit élet és halál, szexualitás, egyén és közösség, tudomány és morál kérdéseiben a zsidó hagyomány erkölcséből?
Az előadások klasszikus és modern zsidó források közös elemzésére és megvitatására épülnek. Noha a témák összefüggenek, de az egyes előadások önmagukban is érthetőek. A részvételhez nem szükséges előképzettség.
Az előadásokat Dr. Balázs Gábor eszmetörténész tartja, aki képzettségét elsősorban izraeli egyetemeken szerezte.

//// további előadások ////

04.12. Jom hásoá – Lehet hinni Auschwitz után? (új aspektusok)
04.26. Egyén és közösség: esettanulmány – A foglyok kiváltása, avagy terroristákkal nem tárgyalunk? 1. rész
05.10. Egyén és közösség: esettanulmány – A foglyok kiváltása, avagy terroristákkal nem tárgyalunk? 2. rész
05.24. Zsidók és nem zsidók: Előítéletek a zsidókkal szemben – létezik zsidó üzleti etika?
06.07. Zsidók és nem zsidók – kereszténység a zsidók szemében

E kurzust többek között az különbözteti meg számos más tanfolyamtól, hogy célja még rejtve sem a hittérítés. Az előadások a tudományos ismeretterjesztés igényével lépnek fel, források interaktív tanulmányozására épülnek és végig nyitott párbeszédet biztosítanak a résztvevők számára.

//// Jelentkezz, regisztrálj, gyere! ////

Az esemény klub jellegénél fogva kizárólag az első 30 jelentkezőt tudjuk csak regisztrálni és beengedni a terembe. Bejelentkezés: web.balinthaz.hu/Event/lehet_hinni_auschwitz_utan_2018-04-12

A teljes szemináriumra szóló bérlet ára 5000 Ft (HŰSÉG BÁLINT KÁRTYA – www.balinthaz.hu/tagsagi), persze ha te csak egy előadásra jönnél akkor 900 Ft-ért tudsz belépőt vásárolni.

Ha diák vagy van egy jó hírünk, ha nem fér bele a belépő vagy a bérletvásárlás, akkor a vendégünk vagy, persze hozd magaddal érvényes nappali tagozatos diákigazolványodat. 🙂

A szeminárium nyitott, ha szeretnél tutira menni kérjük, regisztrálj, hogy biztosítsd a helyed a korlátozott férőhelyű teremben – mi pedig így tudjuk, hány székre, fénymásolatra és pohárra lesz szükségünk

Tovább az esemény oldalára »