Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Csillagsorsok- könyvbemutató

  Holokauszt Emlékközpont Páva utca 39
Budapest, 1094 Magyarország
   

A Holokauszt Emlékközpont tisztelettel meghívja Önt
Szarka Lajos
Csillagsorsok- Naplók, visszaemlékezések a holokausztról
című könyvének bemutatójára.

A kötetet bemutatja:
Dr. Kovács Tamás
igazgató, Holokauszt Emlékközpont

Dr. Jakab Attila
történész, Holokauszt Emlékközpont

Közreműködnek:
Szentkirályi György, Fonogram díjas dalszerző
a Bornemisza Péter Gimnázium tanulói

A kötet húsz túlélő történetén keresztül igyekszik bemutatni azokat a
sors-kényszerűségeket, amelyeket a sárga csillagot viselő zsidóknak el kellett szenvedniük a holokauszt alatt. A történetek szereplői között voltak, akik megjárták Auschwitz-Birkenau poklát, majd kényszermunkásként egy lassúbb halálra ítélve – „Vernichtung durch Arbeit” (megsemmisítés munka által) – szétszóródtak a náci lágerbirodalom különböző munkatáboraiban.
A vidéki zsidók közül egy csoport az ausztriai Strasshofon keresztül úgynevezett családi táborokba került, s többségük túlélte a megpróbáltatásokat.
A fővárosi zsidók ugyan elkerülték a deportálást, de a nyilas korszakban őket is halálra szánták. Sokan a nagygettóban összezsúfolódva, vagy védlevéllel a nemzetközi gettóban meghúzódva, esetleg ismerősöknél bujkálva menekültek meg. Másokat „kölcsönzsidóként”, a fővárosból gyalogmenetekben
hajtottak Nyugatra, s akik odaértek, a Délkeleti Falat (Südostwall)
építették. A munkaképes férfiak sorsa a frontvonalban, illetve a hátországban végzett munkaszolgálat volt, majd az osztrák határnál a már említett védővonal építése. A húsz túlélő közül egyesek kisgyerekként, mások felnőttként szenvedték el a történteket, voltak köztük vidéken és fővárosban élők egyaránt. A kötet a különböző sorsok bemutatásával a keresztmetszetét adja a holokausztnak, mint ahogyan egy elvágott kábelköteg láttatja a benne futó szálakat.

Részvételi szándékát, kérjük, jelezze: [email protected]

Tovább az esemény oldalára »