Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Csak rémes történetek vannak a Tórában? • Dr. Balázs Gábor előadása

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   

Dr. Balázs Gábor népszerű vallástörténeti előadásai.

Csak rémes történetek vannak a Tórában?

Az előadássorozat résztvevői joggal tehetik fel ezt a kérdést, és a válasz az, hogy természetesen nem, de mit csináljunk, ha azok a legérdekesebbek. Ezúttal egy abuzált nő és egy kitagadásra ítélt elsőszülött történetébe ássuk bele magunkat, és közben ismét felfedezzük, hogy nincs igazán jó fordítás, ezért aztán érdemes mindenkinek megtanulni héberül!

A sorozatról:

Az utolsó magyar nyelvű, teljes zsidó Tórafordítás és kommentár még a soá előtt jelent meg. A Bálint Ház és a Mozaik Zsidó Közösségi HUB együttműködésével megvalósuló előadássorozat bemutatja a készülő új Tórafordítást és annak kommentárját. (A fordítási projekt a Mazsihisz és az OR-ZSE együttműködésének gyümölcse.) Szövegolvasáson és a szövegek megvitatásán keresztül próbáljuk mélyebben megérteni és a szokásostól eltérően értelmezni a Tóra történeteit.

Berésit, a Tóra (és persze a Héber Biblia) első könyve számos szövetségkötésről szóló történetet tartalmaz, de az egyik leginkább rejtélyes, mitikus vagy egyenesen misztikus szöveget a 15. fejezetben találjuk. Ábrahám az isteni utasítást követve oltárt épít, állatokat darabol fel, majd úgy tűnik maga Isten is megjelenik a színen. Megvizsgáljuk, így volt-e…

Az előadások hibrid módon, élőben a Bálint Ház Maceszgombóc termében, online pedig Zoomon keresztül lesznek megtartva.

Info és jegyvásárlás: balinthaz.hu/shop/events/a-torarol-kommentarral-es-mashogy-167

Tovább az esemény oldalára »