Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Budapesten lép fel a klezmer királya

   

A klezmer királya, Giora Feidman Európa legnagyobb zsidó kulturális rendezvénye, a Zsidó Nyári Fesztivál keretein belül koncertezik ismét Magyarországon. Ezúttal viszont a világ egyik legjobb klezmer zenekarával, a Gitanes Blondes csapatával kiegészülve.

Giora Feidman két lábon járó legenda, vitathatatlanul a zenei világ egyik legelismertebb és legismertebb alakja, akinek életműve a zenetörténet egy kiemelkedő fejezete. Korunk egyik legnagyobb színpadi előadója, aki zenéjével sajátos, autentikus üzenetet közvetít. Klarinétművészként legalább olyan sokoldalú, mint amilyen kísérletező kedvű: folyamatosan új partokat hódít meg az őt kísérő formációkkal azok számára, akik kíváncsian hallgatják a koncerttermekben vagy otthon, a hangszórók előtt ülve. Repertoárján a klezmer mellett szerepelnek Gershwin szerzeményei, Argentína tangói, valamint kortárs izraeli szerzők szimfonikus művei, és más klasszikus művek, köztük Mozart klarinét concertoi.

Giora Feidman

Giora Feidman 1936-ban született Buenos Aires-ben, zenész családban, besszarábiai zsidó emigránsok gyermekeként. Mindössze 18 éves volt, amikor a Teatro Colon, Dél-Amerika leghíresebb operaházának klarinétművésze lett. 21 évesen azonban elhagyta Buenos Airest, és leszerződött az Izraeli Filharmonikusokhoz. A zenekarral, amelynek oszlopos tagja volt 18 éven át. A 70-es évek elején elhagyta az Izraeli Filharmonikusokat, hogy csak a klezmerre koncentráljon: szólistaként New Yorkba utazott, majd elkezdett klezmer koncerteket adni más országokban is. Klezmer feldolgozásait hamarosan elragadtatással fogadták Londontól Tokióig a világ számos színpadán. A világhírt Steven Spielberg filmje, a Schindler listája hozta el számára, amelynek Oscar-díjas zenéjében klarinétozik.

Forrás: aqb.hu
Tovább az esemény oldalára »