Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Beszélgetés Dán Porat Keserű számvetés című kötetéről

  Holokauszt Emlékközpont Páva utca 39
Budapest, 1094 Magyarország
   

A Holokauszt Emlékközpont
tisztelettel meghívja Önt

Dán Porat: Keserű számvetés – A náci kollaborációval vádolt holokauszt-túlélők ellen indított izraeli perek című kötetről való beszélgetésre.

Vendégünk:
Dr. Jakab Attila
történész, a kötet fordítója
(Holokauszt Emlékközpont)

Beszélgetőtárs:
Dr. Ábrahám Zoltán
adjunktus, tudományos titkár
(Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem)

Helyszín:
Holokauszt Emlékközpont
Wallenberg terem
(1094 Budapest, Páva utca 39.)

Időpont:
2021. október 28. (csütörtök) 17 óra

Dán Porat izraeli történész a közelmúltban titkosítás alól feloldott rendőrnyomozati aktákat és bírósági jegyzőkönyveket tanulmányozott át több tucat ún. kápó perrel kapcsolatban, melyek során az izraeli igazságszolgáltatás zsidó túlélőket vádolt meg kollaborációval. A túlélők tanúvallomásainak és a bírák döntéseinek elemzése a bűnrészességgel, az igazságossággal, a túlélők cselekedetei elbírálására alkalmas jogi kerettel, illetve általában véve az áldozati szereppel kapcsolatos súlyos erkölcsi kérdések megfogalmazására késztette. A Keserű számvetés a holokauszt-szakirodalom fontos darabja, s noha gyakorlatilag már senki sem állítható bíróság elé az érintettek közül, a szerző felismerései megfontolandóak lehetnek a jövő igazságszolgáltatása számára.

Vendégeinkről:
A Holokauszt Emlékközpont történésze, Jakab Attila 1998-ban doktorált a Strasbourg-i Marc Bloch Egyetemen. Oktatott a Zsigmond Király Főiskolán és az ELTÉ-n. Fő kutatási területe az ókereszténység társadalom- és intézménytörténete, a keresztény identitás kialakulása és az antijudaizmus, valamint az egyházi antiszemitizmus a Horthy-korszakban. Több könyv szerzője vagy szerkesztője, illetve számos tanulmány és recenzió szerzője. Legújabb könyve: Magyar és keresztény ország. Keresztény felekezetek és antiszemitizmus a Horthy-korszakban. Válogatott tanulmányok (Szociológiai dolgozatok, 13), WJLF, Budapest, 2021. Fordításában jelent meg 2020-ban az Európa Könyvkiadónál Dán Porat: Keserű számvetés című kötete.

Az OR-ZSE Történelemtudományi Tanszékének az oktatója, Ábrahám Zoltán tanított a Budapest Kommunikációs Főiskolán és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Fő kutatási területe a kanti erkölcsfilozófia hatástörténete. A Mérleg folyóirat szerkesztője. Fordítói tevékenységet is végez.

Kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi linken jelezze: bit.ly/3EXZA69

A programot a Holokauszt Emlékközpont Facebook oldalán élőben közvetítjük.

Tovább az esemény oldalára »