Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Beszélgetés a féllemről

  UJS
  UJS
 

A Bálintház PAPOLÁS című programjának témáját a hazai közállapotok, a félelmet gerjesztő és a félelemre apelláló politikusi és más közéleti megnyilvánulások, a szegregáció, a rasszizmus, az antiszemitizmus magyarországi, európai és Európán kívüli jelenségei, folyamatai teszik aktuálissá. (Ide tartozik a MAZSIHISZ elnökének március idusa előtt kiadott nyilatkozata, illetőleg az erről azóta is tartó polémia.)

Mindenkit idevárnak, akit érdekel a téma, és szeretné meghallgatni több tudomány- és művészeti ághoz tartozó értelmiségiek véleményét. Vagy ha beszélgetni, vitázni szeretne velük és egymás között arról, van-e ok a félelemre, s ha igen, miért? Illetve, hogy mit kell, mit lehet tenni a félelem és a félelemkeltők ellen.

A 2003 óta, havonta jelentkező Papolás célja, hogy különböző vallások képviselőivel vitassuk meg, ami épp a „levegőben van”, ami sokakat foglalkoztat. Vendégeink a katolikus, a protestáns, a keleti és a zsidó vallás papjai és tanítói, akik hitük szerint magyarázzák a jelenségeket. Az is hagyomány, hogy az évadzáró program az évad leginkább jellemző, vagy valamiért fontos ügyét, jelenségét tűzi napirendjére, és ilyenkor a papok, tanítók szerepét ismert értelmiségiek veszik át. Így lesz ez most is. És vendégünk lesz a MAZSIHISZ-nyilatkozatot kibocsátó elnök, Feldmájer Péter is.

A beszélgetőtárs: Pap Ágnes újságíró, szociológus.

Hely: Bálint Zsidó Közösségi Ház – Budapest, VI. kerület, Révay utca 16.