Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Bartók electrified • Párniczky Quartet (mesterdiploma-koncert)

  Zeneakadémia Liszt Ferenc tér 8
Budapest, 1061 Magyarország
   


Párniczky András 2001­ben alakította meg a Nigun zenekart. Azóta számos országban léptek fel Európában (Anglia, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Franciaország, Görögország, Macedónia, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia), valamint a tengerentúlon New Yorkban és Washingtonban. Olyan vendégszólistákkal játszottak, készítettek felvételt, mint John Zorn, Don Byron, Frank London, Matt Darriau (Klezmatics), Steven Bernstein (Sex Mob), Daniel Zamir, Dresch ‘Dudás’ Mihály, Lukács Miklós és Szabó Dániel. A Párniczky Quartet (Bede Péter – szaxofon és tárogató, Ajtai Péter ­- bőgő, Baló Istvan – dob) a Nigun tagságából alakult azért, hogy megszólaltassa a Bartók electrified darabjait.

Bartók az emberiség zenéjének kiemelkedő alakja, zeneszerzője volt. Nyitottsága nem csak a népzene, de a jazz, az improvizatív zene irányában is megvolt. Maga is érdeklődött a rögtönzés (Improvizációk magyar parasztdalokra) iránt, Kontrasztok címmel pedig kamara művet komponált a korszak legmeghatározóbb jazz klarinétosa Benny Goodman számára. Ezen műfajok közös eredőjén elindulva Párniczky András egy repertoárt hozott létre Bartók olyan rövidebb műveinek feldolgozásával, mint a Mikrokozmosz, a 10 könnyű zongora darab és az említett Kontrasztok. Az így létrejövő zene egyszerre komplex és érzelem dús. Bartók zenei világa úgy jelenik meg, hogy közben a zenekar erős, jól felismerhető hangzása is megmarad.

‘A zenei improvizáció: nyelv, amely egyben az emberi létezés legmélyebb rétegei és legmagasabb dimenziói közvetlen megszólalása. Így a rögtönzés, akár a bartóki zene, konfesszionális művészet, ami a dolog lényegét tekintve már önmagában rokonságot mutat. Ezt annak idején jól érezte Bartók maga is.” (Szabados György)

Párniczky András master-diplomakoncertje ingyenes!
Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS