Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Bársony Ági Zenei Filmklub⎮Maurice Ravel: Pásztoróra

   

A filmklub immár 13 éve jelentkezik a Bálint Ház Salom Klubjában, havi rendszerességgel. Az eseményt továbbra is online tartjuk.

Maurice Ravel: Pásztoróra
egyfelvonásos opera (50 perc)
szövegkönyv: Franc Nohain

Történik: Toledóban, a XVIII. században
Maurice Ravel opera műfajában alkotott művei közül ez az egyfelvonásos talán a legsikeresebb. Az eredetileg prózai műnek készült szövegkönyvet a szerző 1907-ben zenésítette meg, de a bemutatóra egészen 1911-ig várni kellett. A darab sok tekintetben újszerűnek, sőt provokatívnak hatott a kor szelleme szerint. Nemcsak a cselekmény frivol volta, de Ravel szokatlan komponálási elvei miatt is. Ő úgy vélte, hogy az opera zenekari kíséretes beszélgetés, így a műben leginkább recitativót, énekbeszédet hallunk gyönyörűen meghangszerelt zenekari kíséret felett.
A cselekmény roppant egyszerű: az órásmester kikapós felesége férje távolléte alatt kielégíti testi vágyait. A történet Spanyolországban, egy órásműhelyben játszódik, és ez remek lehetőség a szerzőnek sok mechanikus zenei effekt alkalmazására, egyúttal kiélhette a spanyol zene iránti rajongását is.

Érvényes Salom Klub tagságival rendelkezőknek a programon a részvétel ingyenes! Tagságival nem rendelkezők számára a jegy ára 1000 Ft, jegyvásárlás: web.balinthaz.hu/Event/salom_klub_barsony_agi_zenei_filmklub_2021-06-02_16_00

Tovább az esemény oldalára »