Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Bálint Ház <3 Bánkitó: Szétszóratás, száműzetés

   


Kerekasztal-beszélgetés Izrael és a diaszpóra folyamatosan változó viszonyáról

Helyszín: Bánkgyöngye Szaletli, Bánkitó Fesztivál

A becslések szerint nagyjából 14 millió zsidó él a világon, ebből 6,3 millió Izraelben. Hogyan alakultak ki ezek a közösségek? Mi köti össze őket ésmiben különböznek? Hogyan változott a történelem során Izrael és a diaszpóra kapcsolata? Izrael fontosabb a diaszpórának vagy a diaszpóra Izraelnek? Mi a helyzet a külföldön élő izraeli állampolgárokkal?

A Bálint Ház kerekasztal-beszélgetésének résztvevői áttekintik a diaszpóra történelmét és igyekeznek választ adni a jelenével kapcsolatos kérdésekre is.

Velünk lesz:
Csepregi Zsolt, nemzetközi kapcsolatok szakértő, az Antall József Tudásközpont munkatársa, fő kutatási területe az izraeli külpolitika
Forrás Dávid, a Mazsihisz Ifjúsági Csoport tagja, a Habonim Dror egykori madrichja
Surányi Ráchel, szociológus, doktorandusz az ELTE-n, az Izraelben élő magyarok identitását és integrációját kutatja

A beszélgetés moderátora Borgula András színházi rendező, a Gólem Színház alapítója és művészeti vezetője, aki a középiskola elvégzése után nyolc évig Izraelben élt.

///////////////////////////////////////

A Bánkitó fesztivál részletes KÖZÉLET_KULT programja:
bankitofesztival.hu/kozeleti_kult/

A szélesebb civil és kulturális programok a szervezetekkel, a színházzal és a képzőművészettel a kurátoroknak köszönhetően egy olyan egészet alkotnak a Bánkitón, ami a legfontosabb közéleti problémákra és egymásra reflektálva bemutatja a kortárs, fiatal, progresszív kultúra jelenét és jövőjét. Bemutatja, hogy kik azok, akik most és a következő 10-20-30 évben továbbra is meghatározzák majd hazánk nem csak művészeti, de ezzel együtt társadalmi közegét is.
Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS